Birleşmiş Milletler’in (BM) 181 numaralı kararı Kudüs’e özel statü verdiği halde, Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan etmesi, İsrail yönetimine atacağı adımlar konusunda yeşil ışık yaktı.
Aradan geçen bir yıl boyunca, İsrail yönetimi kentte hızlı bir dönüşüm faaliyeti yürüttü.
Gerek yerleşim yerlerinin artırılması ve Filistin nüfusunun planlı şekilde azaltılması, gerekse de Mescid-i Aksa’nın konumunun değiştirilmesi çabaları hız kazandı.
Mescid-i Aksa'ya baskınlar arttı
Yahudi siyasilerin ve dini liderlerin çağrıları sonucu Mescid-i Aksa’ya baskın düzenleyen Yahudilerin sayısı önceki senelere oranla yükseldi.
Kudüs’teki hastaneler de Trump’ın kararından nasibini aldı. İsrail yönetimi, kararın ardından hastanelere uyguladığı kuşatma ve ambargoyu artırdı.
Kudüs’teki demografik durum: Yerleşim yerleri programı hızlandı
İsrail’in yerleşim yerleri konusunda uzman olan Halil Tüfekçi, İsrail'in yerleşim yerleri programlarının daha önce nisbeten yavaş ilerlediğini, ancak Trump’ın kararının ardından çok hızlı ilerlemeye başladığını söyledi.
Trump’ın kararının ardından Kudüs’teki demografik yapı hakkında ise Tüfekçi, “Veriler, 1967 yılında işgal edilen Doğu Kudüs’te 220 bin Yahudi yerleşimcinin yaşadığını gösteriyor. Bu çok korkunç bir rakam” ifadelerini kullandı.
Tüfekci, İsrail yönetiminin 2050 programı kapsamında yeni yerleşim yeri planları olduğunu da belirtti.
Halihazırda 150 bin Filistinlinin yaşadığı Kudüs'te, İsrail'in Filistinli sayısını azaltma amacı olduğuna dikkat çeken Tüfekçi, bundan sonra ortaya çıkacak sorunların ise demografik kaynaklı olacağını vurguladı.
Teleferik hattı projesi
ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak ilan etmesinin ardından İsrail’in eski Kudüs’te teleferik projesi açıkladığına dikkat çeken Tüfekçi, eski Kudüs’te duyurulan projelerin yanı sıra gizli yapılan tünel çalışmalarının da olduğunu kaydetti.
İsrailli proje yöneticileri, teleferik hattının kenti trafik gürültüsünden kurtaracağı ve saatte 3 bin turisti batı yakasından Doğu Kudüs’teki tarihi bölgeye taşıyacağını iddia ediyor.
Filistinliler ise söz konusu projeyi İsrail'in hız kesmeden devam ettiği işgal altındaki Doğu Kudüs'ü Yahudileştirme politikasının bir parçası olarak görüyor.
Hafif raylı tren inşası
İsrail, Tel Aviv’den başlayan ve Burak (Ağlama) Duvarı'nda son bulan bir hafif raylı tren hattı çalışması da yapıyor.
Trump'ın Kudüs kararı
ABD Başkanı Donald Trump, 6 Aralık 2017’de tarihi Kudüs şehrini İsrail’in başkenti olarak tanıdığını açıklamıştı. Donald Trump Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada bu adımı "gecikmiş bir karar" olarak nitelendirmişti.
Bu kararın üzerinden çok vakit geçmeden, Trump ülkesinin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararı verdiğini duyurmuş ve ABD’nin Kudüs Büyükelçiliği 14 Mayıs 2018’de açılmıştı.
Açılışta konuşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Kudüs'ün tarihindeki "önemli gün" için toplandıklarını belirterek, "Bugünün halkımızın tarihindeki diğer önemli kararların yanında yerini alacağını biliyorum" demişti.
Kaynak: Al Arabi, Al Jadeed, TRT Haber