Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukaşenko, Türkiye'nin kendileri için iyi bir ortak olduğunu belirterek, "Dostluğumuza çok kıymet veriyoruz, her yönden çalışmalarımızı geliştireceğiz." dedi.
Bağımsızlık Sarayı'nda, iki ülke heyetleri arasında gerçekleştirilen görüşme ve anlaşmaların imza töreni sonrası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Lukaşenko, ortak basın toplantısı düzenledi.
Lukaşenko, Erdoğan'ın ilk defa ülkesini ziyaret eden Türk cumhurbaşkanı olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
İki ülke arasındaki her konuyu görüşme imkanı bulduklarını belirten Lukaşenko, iki ülke arasındaki ilişkilerin en yüksek düzeyde olduğunu söyledi.
Bunun hem ticari hem de ekonomik ilişkileri en yüksek düzeye çıkarma ihtiyacı doğurduğuna dikkati çeken Lukaşenko, "Türkiye, uzun zamandan beri bizim için kilit ortaklardan birisidir. Ticari ve ekonomik ilişkiler önemli unsurlardır. Belki bu sene biraz artacak olsa da yarım milyar dolarlık ticari potansiyelimiz, ikili ilişkilerimizin potansiyeline hiç uygun değil." ifadelerini kullandı.
"Bölgesel konuları konuşmuş olduk"
Lukaşenko, siyasi, ekonomik, kültürel ve diğer pek çok alanda iki ülkenin önemli etkileşimlerde bulunduğuna işaret ederek, şunları dile getirdi:
"Hiç ayrı düştüğümüz nokta yoktur. Bölgesel konuları konuşmuş olduk. Dostuma, meslektaşıma teşekkür etmek istiyorum. 'Bölgedeki gelişmelere nasıl katkıda bulunabiliriz?' diye sordu Özellikle 'Irak'taki, Suriye'deki çıkarlarınız nedir?' diye sordu. Bu anlayış çok doğrudur. Bu bölge üzerinde geliştireceğimiz politikalara doğru katkıda bulunacaktır.
Türkiye'nin Suriye ve Irak’ta terörizmin bitirilmesi, istikrar çalışmalarını gördük."
İki ülke arasında imzalanan anlaşmaların ticari, siyasi, bilimsel ve farklı alanlardaki ilişkilere katkıda bulunacağını vurgulayan Lukaşenko, "Aramızda kapalı konular yok. İş birliğine her zaman açığız. Bu, halklarımızın hayrı içindir. Türkiye, bizim için iyi bir ortaktır. Dostluğumuza çok kıymet veriyoruz, her yönden çalışmalarımızı geliştireceğiz. Belarus, Asya ve Avrupa'nın buluştuğu noktadadır. Belarus, Avrasya'nın ekonomik merkezi olarak değerlendirileceği bir ülkedir. Eğer bu sizin ilginizi çekiyorsa bunu değerlendirin. Bunu mümkün olduğu kadar birlikte yapalım. Bunu birlikte değerlendirelim." şeklinde konuştu. AA