İç savaş dolayısıyla göç eden Suriyelilere kapılarını açan, onlara geçici kimlik kartı, çalışma izni, eğitim ve sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı veren Türkiye, bu alanda elde ettiği başarılarla başka ülkelere de örnek oluyor.
Türk yetkililerle temasa geçti
Yaklaşık 4 milyon Venezuelalının yol açtığı göçmen kriziyle boğuşan Latin Amerika ülkeleri, tecrübelerinden faydalanmak için Türk yetkililerle temasa geçti.
Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos'un, Venezuela'dan ülkesine akın eden mültecilerle başa çıkabilmek için Türkiye'ye bir ekip gönderdiklerini açıklamasından sonra, Türkiye'den de bir heyetin Kolombiya'ya giderek yapılabilecek çalışmalar konusunda yetkililere önerilerde bulunacağı öğrenildi.
Polis Akademisi Öğretim Üyesi ve TİKA Kolombiya Koordinatörü Doç. Dr. Mehmet Özkan, başta Kolombiya olmak üzere Brezilya ve Arjantin'in, Türkiye'nin göçmen politikalarından faydalanmak için kendileriyle temasa geçtiğini söyledi.
Kolombiyalı üst düzey yetkililerin TİKA tarafından organize edilen bir program çerçevesinde geçen yıl Mayıs ayında Türkiye'yi ziyaret ettiğini hatırlatan Özkan, "Bu ziyaret sonrası Kolombiya'nın Venezuelalı mültecilere yönelik olarak 'geçici oturma izni' çıkartması Türkiye'nin Suriyelilere verdiği yasal statüden esinlenmesiyle olmuştur" dedi.
Özkan, Türkiye tecrübesinde özellikle Türkiye'nin kayıt sisteminin Kolombiya tarafından çok önemli görüldüğünü ifade ederek, "Belediyeler, bakanlıklar ve sivil toplumun entegre şekilde çalışması Kolombiyalı yetkililerin çok ilgisini çekmiş olup bu çerçevede Kolombiya hükümeti süreci yönetmek için bir koordinasyon ekibi kurmuştur. Kolombiya, Türkiye'den özellikle mültecilerin kaydı, kampların kurulması ve yönetilmesi konusunda bilgi ve tecrübe talep etmektedir" bilgisini paylaştı.
"Göçlerin sebebi siyasi ve ekonomik"
Doç. Dr. Mehmet Özkan, Venezuela kriziyle Suriye krizinin sebepleri farklı olsa da sonuçları açısından çok büyük bir göçmen dalgası üretmesi sebebiyle benzerlik gösterdiğini söyledi.
Yaklaşık 4 milyon civarında Venezuelalının ülkeden ayrıldığını ve bunların yaklaşık 800 bininin Kolombiya'da olduğunun tahmin edildiğini belirten Özkan, "Venezuela krizinin sebebi siyasi ve ekonomik. Suriye'den gelenlerin farklı dili konuşması, kültürel farklılıklar Türkiye için çok ciddi zorluklardı. Fakat bunlara rağmen Türkiye, Suriyelileri eğitim ve iş olarak sosyal ve ekonomik hayata katmıştır. Bugün için yaklaşık 500 bin civarında Suriyeli çocuk, Türkiye'de okula gitmektedir. Bu rakam Norveç'te okula giden çocukların sayısına denktir" diye konuştu.
Özkan, Kolombiya'nın 2015'te mülteciler gelmeye başlayınca daha çok krizi azaltmaya ve kontrol etmeye yönelik politikalar izlediğini anlatarak, şöyle devam etti:
"Şu ana kadar Kolombiya açık bir şekilde bir entegrasyon politikası takip etmedi. Kolombiya Türkiye'den farklı olarak ilk defa çok ciddi bir mülteci kriziyle karşı karşıya kaldı ve ne yapacağını hala net olarak bilemiyor. Sadece süreci kontrol altına almak ve idare etmek şeklinde bir politika takip edildi. Amacı bir sonraki hükümete bazı hazırlıklarla konuyu devretmek.
Kolombiya 11 Mart'ta milletvekili, 27 Mayıs'ta ise cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunu yapacak. Dolayısıyla Venezuelalılar meselesi seçim tartışmalarının bir parçası olmuş durumda. Ağustos ayında iktidara gelecek yeni hükümet için de mülteci konusu ana gündem maddelerinden birisi olacak."
"Venezuela'da asgari ücret aylık 3 dolar"
Mehmet Özkan, Kolombiya'nın bütün büyük şehirlerinde Venezuelalıların varlığının her geçen gün arttığına dikkat çekerek, göçmenlerin geride bıraktığı ailelerine az da olsa para gönderebilmek için düşük ücretlerle çalışmaya razı olduklarını ifade etti.
Venezuela'da para birimi Bolivar'ın değer kaybetmesi sonucu ülkedeki asgari ücretin aylık 3 dolar civarında olduğunu aktaran Özkan, "Kolombiya'daki Venezuelalıların ailelerine göndereceği 10 dolar bile büyük önem arz ediyor. Sınır bölgesindeki Kolombiyalılar, Venezuelalıların özellikle düşük ücretle çalışmasından dolayı işlerini kaybettiklerinden şikayetçiler. Fakat, Kolombiya tarihinde ilk defa çok ciddi bir göç dalgasıyla karşı karşıya. Eğer bunu avantaja çevirebilirse kurumsal anlamda kendisini yapılandırma adına çok büyük kazanımları olacak" değerlendirmesini yaptı.
Özkan, TİKA tarafından organize edilen bir programla Mart ayında, AFAD ve Göç İdaresi'nden uzmanların Kolombiya'daki yetkililere mülteciler konusunda önerilerde bulunacağını aktararak, şöyle devam etti:
"Türkiye son derece başarılı olan Suriyeli göçmenlere yönelik politikasını ihraç ediyor. Sadece Kolombiya değil Brezilya ve Arjantin de Türkiye'nin göçmen politikasını yakından görmek için TİKA Kolombiya Ofisi'nden destek istedi. Kolombiyalı üst düzey yetkililer Mayıs 2017'de Türkiye'yi ziyaret etti. Bu ziyaret sonrası Kolombiya'nın Venezuelalı mültecilere yönelik 'geçici oturma izni' çıkarması Türkiye'nin Suriyelilere verdiği yasal statüden esinlenmiştir. Türkiye'nin özellikle kayıt sistemi Kolombiya tarafından çok önemli görülüyor.
Belediyeler, bakanlıklar ve sivil toplumun entegre bir şekilde çalışması Kolombiyalı yetkililerin çok ilgisini çekti. Bu çerçevede süreci yönetmek için bir koordinasyon ekibi kuran Kolombiya, Türkiye'den özellikle mültecilerin kaydı, kampların kurulması ve yönetilmesi konusunda tecrübe ve uzman talep etmektedir."
"TİKA, Türkiye'nin göçmen tecrübesini Latin Amerika'ya taşıyor”
TİKA Kolombiya Koordinatörü Doç. Dr. Mehmet Özkan, TİKA'nın, Türkiye'nin mülteciler konusundaki tecrübesini Latin Amerika'ya taşıdığını ifade ederek, TİKA'nın sadece karşılıklı ziyaretler değil aynı zamanda sınır bölgesindeki projeleriyle de mülteciler konusunda faaliyetler gösterdiğini kaydetti.
TİKA Kolombiya Ofisi'nin özellikle Venezuela'dan gelen kadın ve çocuklara yönelik projeler üzerinde çalıştığını belirten Özkan, "2017 yılında Kolombiya Dışişleri Bakanlığı ile ortak bir proje gerçekleştirdik. Bu çerçevede sınır bölgesi Cucuta'daki Venezuelalı kadınların ekonomik anlamda kendi ayakları üzerinde durabilmesi için dikiş makineleri hediye etmiştik. TİKA, 2018 yılında da özellikle bu tür projelere destek vermeye devam edecek" şeklinde konuştu.
Kaynak: AA