Moldova Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri ve Avrupa Entegrasyonu Bakanı Andrei Galbur, ikili temaslarda bulunmak üzere geldiği Ankara'da, Türkiye-Moldova ilişkileri ve bölgesel gelişmeleri değerlendirdi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun daveti üzerine Türkiye'ye ilk kez resmi ziyarette bulunduğunu söyleyen Galbur, "Bir Dışişleri Bakanı olarak dünyadaki son gelişmelere bağlı olarak ortak vizyon ve endişeleri paylaştığımız dost bir ülkeye geldiğimi belirtmek istiyorum." diye konuştu.
FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminde yaşananları derin üzüntüyle takip ettiğini ifade eden Galbur, şöyle konuştu:
"15-16 Temmuz 2016 gecesi yaşanan trajik olayları derin bir üzüntüyle takip ettim. Türkiye'de demokratik yollardan seçilmiş devlet kurumlarına karşı şiddet girişimini kınıyoruz. Hatta 16 Temmuz sabahı, mevkidaşım Çavuşoğlu’na bir destek mesajı gönderdim. Aynı gün içinde tüm Moldova yönetimi, Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı ve Başbakan, Türkiye Cumhuriyeti'nin anayasal otoritelerine dayanışmalarını ifade etti. Türkiye'nin istikrarının hem bölgesel hem de uluslararası güvenlik için çok önemli olduğuna inanıyoruz. Bu bağlamda, darbe sırasında hayatını kaybeden çok sayıda kişi için en içten ve samimi duygularımızla başsağlığı dileriz."
"İş adamları anahtar rol üstleniyor"
Moldova'ya yatırım yapmak isteyen ülkeleri teşvik edecek politikalar geliştirildiğini anlatan Galbur, "Ülkelerimizin coğrafi yakınlığını, iyi ilişkilerimizi, yetkililer tarafından sağlanan desteği göz önünde bulundurduğumuz zaman Moldova ve Türk iş adamları bu anlamda anahtar bir rol üstlenmektedir." diye konuştu.
Gökoğuz Yeri Özerk Bölgesi
Kişinev Parlamentosu tarafından 160 bin Gökoğuz'a milli kimliklerinin ve kültürlerinin korunabilmesi için 23 Aralık 1994'te Gökoğuz Yeri (Gagavuzya) Özerk Bölgesi kapsamında geniş bir otonomi tanındığını anlatan Galbur, "Özerk Bölge'nin lideri 4 yılda bir genel oylamayla seçilmektedir. Başkanın otomatik olarak hükumetin üyesi olması, Moldova Cumhuriyeti'nin özerk bölge ile uyuma verdiği önemi göstermektedir. Gökoğuz Yeri Özerk Bölgesi'nin başkenti Komrat’ta, bölge için uzman hazırlamayı amaçlayan bir üniversite de bulunmaktadır." dedi.
Gökoğuz Yeri Özerk Bölgesi'nin geniş bir ekonomik özerkliğe sahip olduğunu ve Azerbaycan, Türkmenistan, Kırgızistan ve Rusya Federasyonu ile kültürel, ticari ve ekonomik ilişkiler tesis ettiğini ifade eden Galbur, Türkiye ve özerk bölge arasındaki ilişkilerin pekiştirilmesini önemsediklerini belirtti.
Galbur, Gökoğuz Yeri Başkanı İrina Vlah'ın haziranda Türkiye'ye yaptığı ziyarete dikkati çekerek, "Kişinev hükümeti ve Türkiye’nin, Gagavuzya’nın sadece ticari ve ekonomik alanda değil, özellikle Gagavuz kimliğinin korunması ve gelişiminde özel bir rolü var. Bu bağlamda Türkiye, ilkokul ve okulların modernleşmesi ve donanımının artması için üniversitede akademik hareketliliği artırma konusunda katkıda bulunabilir." diye konuştu.