hafta içi UEFA Şampiyonlar Ligi'nde Dinamo Kiev ile Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi'nde ise Zorya ile Manchester United arasında Ukrayna'da oynanan karşılaşmalarda taraftarlar arasında yaşanan kavgalar, ülke futbolundaki şiddet olaylarını gözler önüne serdi.
Dinamo Kiev'in Beşiktaş'ı 6-0 yendiği karşılaşma sırasında ve öncesinde iki taraftar grubu arasında çıkan kavgalarda biri kesici aletle olmak üzere 10 Beşiktaşlı taraftar yaralanırken, UEFA iki kulüp hakkında da soruşturma açtı.
Zorya ile Manchester United arasındaki karşılaşma öncesinde ise stada topluca yürüyüş gerçekleştiren her iki takımın taraftarları arasında çıkan kavga sırasında emniyet birimlerince iki kişi gözaltına alınırken, yaralanan bir İngiliz taraftar ise hastaneye kaldırıldı.
Fenerbahçe de yaşamıştı
Avrupa Ligi'nde Zorya ile Fenerbahçe arasında geçen 15 Eylül'de oynanan karşılaşmaya da taraftarlar arasında yaşanan olaylar damga vurmuştu.
Maç öncesi Odessa kentinde iki takım tarafı arasında yaşanan çatışmanın ardından bazı Zoryalı taraftarlar gözaltına alınırken, güvenlik güçleri Türk taraftarların tek başına dolaşmaması konusunda uyarıda bulunmuştu.
"Yeterli tedbir alınmıyor"
Konu hakkında Anadolu Ajansı'na değerlendirmelerde bulunan Ukraynalı spor yazarı Artem Frankov, Ukrayna futbolunda yaşanan çatışma ortamının, ülkenin imajına büyük ölçüde zarar verdiğini vurguladı.
Ukrayna'nın Odessa kentinde futbol şiddetinin son dönemde büyük artış gösterdiğini vurgulayan Frankov, son dönemde Fenerbahçe ve Manchester United ile Zorya taraftarları arasında çıkan kavgaların yaşanan sorunu gözler önüne serdiğini söyledi.
Frankov, ülke futbolunda artan şiddetin nedenleri arasında emniyet güçlerinin yeterli güvenlik önlemi alamamasının da etkili olduğunu belirterek, "Taraftar kavgaları emniyet güçlerinin tedbirsizliği ve ilgisizliğinden kaynaklanıyor. Bu durum beni de çok endişelendiriyor." diye konuştu.
"Daha da kötüye gidecek"
Ukrayna'da çatışma çıkaran taraftar gruplarını yönlendiren bazı güçler olduğunu ve Ukrayna'nın dünya genelinde imajının bozulması için futbolun kullanıldığını savunan Frankov, "Kavgaların sorumlularına yönelik emni·yet bi·ri·mleri·ni·n caydırıcı yaptırımlarda bulunması gerekiyor. Hiçbir şey olmamış gibi davranılırsa, durum daha da kötüye gidecek." uyarısında bulundu.
Dinamo Kiev ile Beşiktaş arasında meydana gelen kavgaya da değinen Frankov, "Kiev sokaklarında Dinamo Kiev taraftarının saldırısını doğru bulmuyorum ancak Beşiktaş tarafının da hatalı davranışları vardı." değerlendirmesinde bulundu.
Kiev kentinde 2018'de düzenlenecek UEFA Şampiyonlar Ligi finalinin ülkenin imajı için önemli olduğuna dikkati çeken Frankov, "Kiev ve diğer kentlerde yaşanan taraftar kavgaları, ülkenin imajını şimdiden olumsuz yönde etkiledi." şeklinde konuştu.
EURO 2016 olaylı geçmişti
Son yıllarda Ukrayna futbolunda yükselen holiganizmin etkisiyle taraftarlar arasında yaralanmalara yol açan bi·rçok şi·ddet olayı meydana geldi.
Fransa'da geçen yaz düzenlenen 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda (EURO 2016) Almanya ile Ukrayna arasındaki grup maçı öncesi iki takım taraftarları kavga etti. Lille şehrinde yaşanan olaylar sırasında birçok kesici alet kullanılırken, yaralanan iki taraftar ise hastaneye kaldırıldı.
Aynı turnuvada Ukrayna ile Polonya arasında Marsilya'da oynanan karşılaşma öncesinde de taraftarlar arasında kavga çıktı. Birçok taraftarın gözaltına alındığı kavgayı yatıştırmak amacıyla Veledrome Stadı önünde emniyet birimlerince biber gazı ve tazyikli su kullanıldı.
UEFA organizasyonlarında daha önce de yaşandı
UEFA Avrupa Ligi 2014-15 sezonunda Dnipro ile Fransa temsilcisi Saint-Etienne arasında Kiev'de oynanan karşılaşma öncesinde Ukraynalı holiganlar, Fransız seyircilere demir ve sopalarla saldırdı. Hastaneye kaldırılan 11 Fransız taraftarın ikisinin kafatasında kırıklar meydana geldi.
Dnipro'nun finalde İspanya'nın Sevilla takımına kaybettiği Avrupa Ligi'nin 2014-15 sezonunda, UEFA ile de başı belaya girdi.
Ukrayna temsilcisinin, İtalyan takımı Napoli'yi elediği yarı final maçı sırasında ırkçı tezahüratta bulunan Ukraynalı taraftarlar, maçın ardından ise güvenlik bariyerini aşarak stada girdi. UEFA, bu nedenle Dnipro'ya bir maç seyircisiz oynama ve 70 bin avro (257 bin lira) para cezası verdi.
Önemli lig maçlarında kavgalar çıkıyor
Ukrayna futbolunda taraftarlar arasında ilk şiddet olayları, 1980'li yıllarda yaşanmaya başladı. Dinamo Kiev ile Spartak Moskova taraftarları arasında Kiev'de 1987'de yaşanan çatışmada yüzlerce taraftar yaralandı.
5 Ekim 1998'de ise Ukrayna ile Rusya'nın milli takımları arasındaki maçta tribünlerde kavga çıktı ve güvenlik güçleri olayların büyümesini son anda engelledi. Ukrayna ile Belarus arasında 2001 yılının mart ayında oynanan milli maçta da 80 Belaruslu taraftara saldırı düzenlendi.
Ukrayna'nın iki büyük takımı Dinamo Kiev ile Shakhtar Donetsk arasındaki "Klasychne Derbisi" ve Dnipro ile Metalist Kharkiv arasındaki "Güney Derbisi" olarak bilinen maçlarında da taraftar grupları arasında çıkan kavgalarda bugüne kadar onlarca seyirci yaralanarak hastaneye kaldırıldı. AA