Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac yeni kabine oluşumunu Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'ne (TM) sunma niyetinde olduğunu ve darbe girişiminde bulunan General Halife Hafter'in uzlaşı sürecinde dışlanmadığını belirtti.
Serrac, gerçekleştirdiği Fransa ziyareti sırasında "France 24" televizyon kanalına verdiği röportajda, yeni kabine oluşumunu Tobruk merkezli Temsilciler Meclisine sunma niyetinde olduğunu söyledi.
Son Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantısında yaptığı uzlaşı çağrısının TM'ye bağlı darbeci General Hafter'i kapsayıp kapsamadığı yönündeki soruya Serrac, "Libya'daki bölünme nedeniyle bizi bir araya getirecek, ortak, uzlaşmacı ve ulusal bir vizyona ihtiyacımız var. Toplumsal dokuda parçalanma oldu ve Libyalıların çıkarlarını gözetecek şekilde yeniden inşa etmemiz gerekiyor." şeklinde cevap verdi.
Serrac, Hafter'e ilişkin "Ulusal uzlaşı formülünde kimseye yönelik dışlama yok. Libyalı tarafları tüm unsurlarıyla bir araya getirmeye çalışıyoruz. Kişisel düzeyde Hafter'le bir anlaşmazlığımız yok. Hepimizi birleştiren ulusal çıkarlardır." ifadelerini kullandı.
"Siyasi anlaşmazlıklar var. Bunları bir tarafa bırakarak ulusu inşa etmeye ve çabalarımızı birleşik, ulusal Libya ordusu bünyesinde toplamaya çalışıyoruz. Libyalıların ulus ruhuna güveniyoruz." diyen Serrac, Hafter'in üniter ordu komutasında yer alıp almayacağına ilişkin soru üzerine ise "Hiçbir askeri yöneticiye yönelik dışlama yok." yanıtını verdi.
Serrac bu kritik dönemde Fransa ve Libya arasında farklı alanlarda güçlü ilişkiler kurulması gerektiğine dikkati çekerek, uluslararası toplum aracılığıyla Fransa'nın dengeli rolünü çok önemsediklerini vurguladı.
Fransa'nın Libya'nın Sirte kentinde terör örgütü DEAŞ'e yönelik hava saldırılarına katılma ihtimalini de değerlendiren Serrac, "Sirte ve diğer bölgelerde terörle mücadelemiz için ABD'den sınırlı hava desteği istedik. Sirte'deki mücadelemizin son aşamasına yaklaştık. Mücadelemizin ihtiyaçları ve duruma göre şekillenen uluslararası toplum desteği farklı biçimlerde bulunuyor." diye konuştu.
Ülkedeki çatışmaları sona erdirmek için BM öncülüğünde başlatılan barış görüşmeleri sonucu Trablus ve Tobruk merkezli iki hükümet, 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde Libya Siyasi Anlaşması'nı imzalamıştı.
Anlaşma gereğince Serrac önderliğinde kurulan Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), Tobruk Meclisi tarafından veto edilmiş ve güvenoyu alamamıştı. Serrac, 15 Nisan'da, hükümetin başkent Trablus'ta çalışmalarına başladığını duyurmuştu. Tobruk merkezli meclis Serrac hükümetinin meşruiyeti olmadığını savunuyor.