Ekonomik krizle mücadele eden Venezuela, nakit kaçakçılığının önüne geçmek amacıyla Kolombiya sınırını 72 saatliğine kapattığını açıkladı.
Devlet Başkanı Nicolas Maduro, televizyondan yayınlanan halka sesleniş konuşmasında, Kolombiya sınırı yakınlarındaki Cucuta kentinde mafyanın konvertibl para karşılığı bolivar banknotlarını alıp daha sonra bu banknotları yeniden Venezuela'ya sokarak hem büyük kazanç elde ettiğini hem de bolivarın değer kaybetmesine yol açtığını söyledi.
Önlem olarak Kolombiya sınırını 72 saatliğine kapatma talimatı verdiğini belirten Maduro, "Bu, Venezuela'ya karşı bir saldırıdır. Bu yüzden kaçınılmaz bir önlem olarak sınırı kapatma kararı aldık." dedi.
Sınırın kapatılmasının bolivar, ülke ekonomisi ve halkı korumak için alınacak önlemlerden ilki olduğunu ifade eden Maduro, "Ülkemizi ve ekonomimizi yok etmeden önce mafyanın kökünü kazımamız gerek." diye konuştu.
Para birimindeki büyük değer kaybı nedeniyle 15 Aralık'tan itibaren 6 yeni banknotun dolaşıma gireceğini açıklayan Venezuela, dün de Kolombiya sınırındaki kaçakçılıkla mücadele etmek amacıyla 2 ABD centi değerindeki 100 bolivarlık banknotların tedavülden kaldıracağını duyurmuştu.
Venezuela ile Kolombiya arasındaki sınır kapısı, daha önce de aynı nedenle kapatılmıştı. Ağustos ayında iki ülkenin, sınır kapısının yayalara kademeli olarak açılması konusunda anlaşmaya varmasının ardından binlerce Venezuelalı, ihtiyaçlarını karşılamak için Kolombiya'ya geçmişti.
Ekonomik krizin yaşandığı ve hükümet karşıtı gösterilerin düzenlendiği petrol zengini Venezuela'da halk, saatler süren elektrik kesintileri, ilaç ve temel gıda ürünlerinin eksikliği nedeniyle zorluk çekiyor. Nakit sıkıntısının yaşandığı ülkede, ATM'lerden sadece çok düşük miktarlarda para çekilebiliyor.
Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, enflasyon oranının 2017'de 4 haneli rakamlara ulaşmasının beklendiği ülkede hükümet, 2015'ten bu yana verilerini açıklamıyor. AA