Hırvatistan'ın doğusundaki Vukovar'da, Yugoslav Halk Ordusu (JNA) askerleri ve Sırp paramiliter birlikler tarafından katledilen 3 binden fazla kurban, katliamın 25. yılında düzenlenen törenle anıldı.
Vukovar'daki katliamda hayatını kaybedenlerin anısına inşa edilen anıt mezarlıkta düzenlenen törene, ülkenin dört bir yanından ve yurt dışından gelen binlerce insan katıldı. Törende kurbanlar anısına mum yakılıp, dua edildi.
Törene katılan Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitarovic, Meclis Başkanı Bozo Petrov ve Başbakan Andrej Plenkovic ile diğer üst düzey devlet yetkilileri, kurbanlar için yapılan anıta çelenk bırakıp saygı duruşunda bulundu.
Sırp askerlerin tanklarla girdiği ve 3 binden fazla kişinin katledildiği Vukovar'a adeta akın eden insanlar, savaş sırasında yaralananların tedavi edildiği Vukovar Devlet Hastanesi'nin bahçesinden anıt mezarlığa kadar yürüdü. Anıt mezarlığa yaklaşık 6 kilometre uzunluğunda insan kuyruğu oluştu.
Törenler kapsamında ayrıca, Hırvatistan'daki en büyük toplu mezar olarak kabul edilen Ovcara'da da anma töreni düzenlendi.
24 yıl sonra ilk kez buluştular
Vukovar'ın 24 Ağustos-18 Kasım 1991 tarihleri arasında kuşatma altında kaldığı dönemde kenti savunan 400 kadar kadın askerden ikisi, İrena Djudjar ile Katica Bandov, 24 yıl aradan sonra ilk kez bugünkü anma törenlerinde buluştu.
Vukovar'ın düşmesinden sonraki yıl birkaç kez görüşme imkanı bulduklarını ancak daha sonra kaderin kendilerini ayırdığını anlatan iki eski asker, duygusal anlar yaşadı.
"Bazı trajedileri silmek mümkün değildir"
Hırvatistan Meclis Başkanı Bozo Petrov, burada yaptığı açıklamada, Vukovar'da yaşananları asla unutmayacaklarını vurgulayarak, kuşatmaya maruz kalan Vukovar'a ve Vukovarlılara desteklerinin süreceğini söyledi.
"Bazı trajedileri silmek mümkün değildir." diyen Petrov, şu ifadeleri kullandı:
"Zira günahsız insanların zalimce alınan canları söz konusu. Vukovar için yapabileceğimiz, kentin tadilatı ve tekrar mutlu ailelerin yuvası olması için desteğimizi esirgememek. Şehrin simgesi su kulesinin tadilatıyla içimizde nefrete yer olmadığı, tekrar refah ve barışı sağlama isteğimiz olduğu mesajını vermek istiyoruz."
Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'da 1995 yılından yaşanan ve 8 binden fazla Boşnak erkeğin katledildiği soykırımın ardından, eski Yugoslavya topraklarında yapılan en büyük katliamlardan biri olarak kabul edilen Vukovar'daki anma törenine Srebrenitsalı kurban yakınları da katıldı.
Vukovar'da ne oldu?
Hırvatistan'ın, Haziran 1991'de Yugoslavya'dan ayrıldığını açıklamasının ardından başlayan savaştaki en büyük ve kanlı çatışmaların yaşandığı Vukovar'daki olaylar, aynı yılın ağustosundan kasımına kadar sürdü. Yugoslav askerler ve Sırp paramiliter birlikleri, üç ay boyunca Vukovar'ı kuşatma altında tuttu.
Çatışmaların başladığı dönemde yoğun top atışına maruz kalan Vukovar'da yaşananlar, kentin işgaliyle sona erdi. Nüfusunun çoğunluğu Hırvat olan Vukovar'ın işgalinin ardından kentteki siviller işkenceye uğradı, öldürüldü ve sürgün edildi.
Resmi olmayan rakamlara göre, Vukovar'da 3 binden fazla insan öldürüldü, binlerce insan toplama kamplarında esir tutuldu. AA