Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon tarafından Hudeyde kentine başlatılan saldırılara tepki gösteren Birleşmiş Milletler (BM), Yemen’deki iç savaş nedeniyle ülkeye yeterli miktarda yardımın ulaştırılamadığını açıkladı.
22 milyon kişi insani yardıma ihtiyaç duyuyor
Nüfusun yüzde 60'ının (22 milyon) insani yardıma ihtiyaç duyduğu Yemen'deki kriz, BM tarafından dünyanın gördüğü en kötü insani kriz olarak tanımlandı.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) oturumunda konuşan BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreteri Mark Lowcock, Birleşmiş Milletler'in Yemen'deki kıtlığa karşı savaşı kaybettiğini söyledi.
Lowcock ayrıca Güvenlik Konseyi üyelerine, Yemen’deki iktisadi durumun düzeltilmesi için girişimde bulunulması ve iç kesimlerde yaşayan insanlara insani yardım ulaştırılabilmesi için hava koridoru açılması çağrısı yaptı.
11,3 milyon çocuk tehdit altında
İngiltere merkezli Save The Children adlı kuruluş, Yemen’deki insani krize dikkat çekiyor. Örgüt, Yemen'de 11,3 milyon çocuğun bombardıman, açlık ve hastalık tehdidi ile karşı karşıya olduğunu duyurdu.
Save The Children, savaş ve kıtlıktan kaçmak isteyenlerin ise mayın tarlaları, hava saldırıları ve aktif çatışma bölgelerini geçmek zorunda olduğunu belirtiyor.
Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisine göre, Mart 2018'den bu yana koalisyon güçleri tarafından 18 bin hava saldırısı düzenlendi. Bu saldırılar, 2 bin 398 çocuğun ölümü ve sayısız insanın da yaralanmasına neden oldu.
İnsani koridor oluşturulmadı
Yemen Dışişleri Bakanı Halid el-Yemani, bağışçı ülkeleri ve kuruluşları ülkedeki kötü beslenme sorununa çözüm bulmak için çabalarını artırmaya davet etmiş, koalisyon güçleri de, Sana ve Hudeyde arasında insani koridor oluşturmaya yardım edeceği sözünü vermişti.
Ancak henüz bu konuda herhangi bir adım atılmadı.
Kaynak: AA, AFP, BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, Save the Children