Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Yunan Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu İeronomios, hükümetin planladığı Anayasa değişikliği tartışmaları kapsamında bir görüşme yaptı.
Görüşmenin ardından Çipras ve İeronomios basın toplantısı düzenleyerek, din adamlarının maaşları, Kilisenin varlıkları, devlet ile din işlerinin düzenlenmesi konularında 15 maddelik bir mutabakat sağlandığını açıkladı.
Amaçlarının, Yunan devletinin doğumu ve oluşumuna katkısını göz önünde bulundurarak Kilisenin özerkliğini güçlendirmek olduğunu belirten Çipras, "Hem devlet hem de Kilise'ye fayda sağlayacak tarihi bir adım çabasındayız" dedi.
Rahipler devlet memurluğundan çıkarılıyor
Çipras, rahiplerin bundan sonra devlet memuru olmaktan çıkarılmasını planladıklarını söyleyerek, din görevlilerinin maaşları miktarındaki ödeneğin her yıl Kiliseye bağlı bir fona aktarılacağını ifade etti.
Ayrıca, devlet ve Kilise arasında tartışmalı olan mülkiyetlere dair bir ortak komite oluşturulacağını vurgulayan Çipras, mülklerle ilgili gelir ve yükümlülüklerin iki taraf arasında ortak paylaşılacağını aktardı.
Başpiskopos İeronomios da, "Bu mutabakat, karşılıklı saygı çerçevesinde ilerleme niyetinde olduğumuzun göstergesi" ifadelerini kullandı.
Anayasa değişikliğinde "din tarafsızlığı" vurgusu
Kilisenin çok geniş mal varlığına sahip olduğu iddiasını "efsane" olarak niteleyen İeronomios, anlaşma ile Kiliseyi daha işlevsel bir hale getirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Yunan basınında yapılan yorumlara göre, hükümetin sunmayı planladığı anayasa değişiklikleri kapsamında Yunan devletinin dini tarafsızlığına yönelik bir ifade eklenmesi öngörülüyor.
Başbakan Çipras konuyla ilgili açıklamasında, "Gerek kilise gerek devletin rollerini belirleyecek yeni bir çerçeve arzu ediyoruz. Yunan devletinin dini tarafsızlığının anayasa içinde net bir şekilde belirlenmesinin zamanı geldi" diye konuşmuştu.
Kaynak: AA