Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Suriye'nin Afrin bölgesine başlattığı Zeytin Dalı Harekatı'na hem Batı hem de Doğu ülkelerinden destek açıklamaları geldi. Hollanda, İngiltere, Almanya, Rusya, Irak, Katar, Azerbaycan, Kosova, Nijer gibi ülkelerden gelen açıklamalarda ortak vurgu, "meşru müdafaa hakkına saygı" oldu.
Hollanda Dışişleri Bakanı Halbe Ziljstra, "Türkiye'ye karşı açıkça saldırılar oldu. Türkiye'nin kendini savunması için yeterli işaretler var. YPG masum değil. Hollanda hükümeti YPG'yi hiçbir zaman desteklemedi. YPG ile PKK arasında güçlü bağlantılar var. PKK ise hem Hollanda hem de Avrupa'ya göre bir terör örgütüdür" açıklamasını yaptı.
Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Rainer Breul ise şunları söyledi:
"Türkiye'nin bugüne kadar olduğu gibi siyasi ve askeri açıdan itidalli davranmasını bekliyor ve ümit ediyoruz. Ancak aynı zamanda Türkiye'nin, Suriye sınırı boyunca meşru menfaatleri olduğu da ortadadır. Bunlar Türkiye için çok büyük öneme sahiptir. Bunlar da bu bağlamda dikkate alınmalıdır."
"Amerika'nın sorumsuz, tek taraflı politikalarının sonucu"
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Zeytin Dalı Harekatı'nın "Amerika'nın sorumsuz, tek taraflı politikalarının bir sonucu" olduğunu vurguladı.
"ABD bir süredir Suriye’de geniş bir coğrafyada rejime alternatif bir yönetim yaratmaya çalışıyor. Kendileriyle iş birliği yapanlara ve özellikle de Kürt milislerden oluşan SDG örgütüne modern silahlar temin ediyorlar.”
İngiltere Başbakan Theresa May, "Türkiye’nin kendi sınırlarının güvenliği konusundaki meşru çıkarını tanıyoruz" açıklamasını yaparken, Dışişleri Bakanı Boris Johnson da şunları söyledi:
"Türkiye sınırlarını güvende tutmayı istemek konusunda haklı. Şiddeti azaltmak ve en önemli hedefe odaklanmak amacını paylaşıyoruz: Suriye'de Esed rejiminin sona ermesine varacak siyasi bir süreç."
"Türkiye'nin sınır güvenliğinin temini amaçlıyor"
Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar ise, Türkiye’nin bütünlüğü ve bölgedeki halklar için harekatın önemli bir karar olduğunu vurguladı. Mahir Yağcılar, "Barış ve istikrarlılığın habercisidir. Çünkü o bölge, çeşitli terörist grupların eylemlerinden dolayı normal yaşam şartlarından mahrum kalmıştır. Türk askerinin her yerde barış ve huzuru sağladığını bilerek, bu harekatın adı gibi oradaki ahali ve dünya kamuoyu tarafınca da zeytin dalı olarak algılanması gerekmektedir" diye de ekledi.
Harekata bir destek de Azerbaycan'dan geldi. Azeri Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hikmet Hacıyev, "TSK'nın Zeytin Dalı Harekatı, Türkiye'nin sınır güvenliğinin teminini, terör tehlikesini ortadan kaldırmayı ve bölgede yaşayan sivilleri terör tehditlerinden korumayı amaçlıyor. Türkiye defalarca terör saldırılarına uğradı ve çok sayıda masum insan hayatını kaybetti. Azerbaycan, Türkiye'nin terör tehdidine karşı güvenlik endişelerini anlıyor" dedi.
"Gerekirse asker olarak mücadeleye hazırız"
Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lulva el-Hatır, "Zeytin Dalı Harekatı, Türkiye'nin ulusal güvenliği ve sınır güvenliğiyle bağlantılı meşru kaygılarından ötürü ve Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması amacıyla başlatıldı" açıklamasını yaptı.
Irak Türkmen Cephesi Sözcüsü Ali Mehdi de, Türkiye'nin milli mücadele verdiğini vurguladı. Mehdi, "O milli mücadele Türkiye'nin bekası, bölgenin istikrarı için çok önemlidir. Irak Türkmenleri ve Türkmen Cephesi olarak Türkiye'yi destekliyoruz ve arkasındayız. Gerekirse asker olarak Türkiye'ye gelip, Türkiye'de mücadele vermeye hazırız. İnşallah bu operasyondan Mehmetçiklerimiz başarıyla çıkar" ifadelerini kullandı.
Batı Afrika ülkesi Nijer'in Başbakanı Brigi Rafini ise, Çarşamba günü Ankara'da Başbakan Binali Yıldırım'la ortak basın açıklamasında şunları söyledi:
"Türkiye bizim için kararlılık, direniş ve güç örneğidir. Biliyoruz ki şu anda bu operasyonu bu bağlamda sürdürmektesiniz. Bu çabalar olmasaydı bu bölgenin nasıl olacağını düşünmek bile istemiyorum."
Kaynak: TRT Haber