İngiltere ve Kanada tarafından oluşturulan komitelerde Facebook'un veri gizliliği ihlali hakkında 27 Kasım'da gerçekleştirilecek "Uluslararası Büyük Komite"de ifade vermeye davet edilen Facebook CEO'su Mark Zuckerberg, ifade vermeyi kabul etmedi.
Zuckerberg'in ret açıklaması, İngiltere Parlamentosu Medya Komitesi Başkanı Damian Collins'in Kanadalı mevkidaşı ile birlikte Zuckerberg'i ABD Kongresinden önce ifade vermeye zorlamasının ardından geldi.
Collins, baskının Zuckerberg'in büyük komiteye davet edilmesi üzerine Avustralya, Arjantin ve İrlanda'nın da katılmak istemesi sonucu oluştuğunu söyledi.
İngiltere ve Kanada'nın geçtiğimiz hafta Zuckerberg'i davet etmesi üzerine, Avustralya, Arjantin ve İrlanda, çarşamba günü ifadeye katılmak istediklerini açıklamıştı.
Bu beş ülkede tahmini olarak 170 milyon Facebook kullanıcı olduğu belirtiliyor.
Komite 27 Kasım'da toplanacak
Collins'in liderliğinde 27 Kasım'da gerçekleştirilecek olan "Uluslararası Büyük Komite", Zuckerberg olsun ya da olmasın toplanacak. Oturum, diğer ülkelerden milletvekillerini de içerecek.
Zuckerberg komiteye, “Tüm parlamentolara katılmanızın mümkün olmadığını biliyoruz. Bununla birlikte, kuruluşunuzun diğer ülkelerdeki kullanıcılarına hesap verme sorumluluğuna ihtiyacı olduğuna inanıyoruz. Bu sorumluluğu almak isteyeceğinizi düşünüyoruz" ifadelerinin yer aldığı bir mektupla davet edilmişti.
Komite, on binlerce Facebook kullanıcısının hesaplarından izinsiz olarak toplanan kişisel verilerin ABD ve İngiltere'de kritik siyasi seçimleri etkilemek için usulsüz kullanıldığına yönelik iddiaları ve sosyal medya siteleri aracılığıyla dünya çapında dağıtılan sahte haberlerin etkisini araştırıyor.
Süreç nasıl gelişti?
ABD Başkanı Donald Trump'la iş birliği yapan İngiliz şirketi Cambridge Analytica'nın, seçim kampanyası sırasında Facebook kullanıcılarının verilerini yasa dışı yollardan aldığı ortaya çıkmıştı.
Facebook, "verilerin usulüne uygun kullanılmadığıyla ilgili iddiaların gözden geçirileceğini", Cambridge Analytica'nın faaliyetlerinin incelenmesi için kendi dijital adli bilişim uzmanlarından oluşan bir ekibi görevlendirdiğini açıklamıştı.
Bunun üzerine internet kullanıcıları, "Facebook’u sil" kampanyası başlatmıştı. Kampanyaya destek verenler arasında, Tesla ve Space X’in CEO’su Elon Musk da vardı.
Veri skandalı sebebiyle yüz binlerce kişi Facebook hesaplarını silmiş, Facebook büyük zarara uğramıştı.
"Hata yaptık"
Özür dileyen Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg, veri sızıntılarıyla ilgili şu açıklamayı yapmıştı:
"Sizin (kullanıcıların) verilerinizi koruma sorumluluğumuz var. Bunu yapamıyorsak, size hizmet etmeyi hak etmiyoruz. Tam olarak ne olduğunu anlamak ve bunun yeniden gerekleşmemesini sağlamak için çalışıyorum. Bu tür olayların yaşanmaması için yıllar önce önlemler almıştık. Ancak hata yaptık. Daha yapılması gerekenler var. Facebook'u ben kurdum ve en nihayetinde platformumuzda yaşananlardan ben sorumluyum."
Kaynak: AP News, The Guardian