Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) 2014-2015 eğitim öğretim yılından itibaren hayata geçirdiği e-kayıt uygulamasıyla yaklaşık 200 milyon lira tasarruf sağlandı.
YÖK'ün 2014-2015 eğitim öğretim yılından itibaren e-devlet üzerinden başlattığı e-kayıt uygulaması, öğrenci ve veliler için hem zamandan tasarruf hem de harcamaları azaltma konusunda büyük kolaylıklar sağlıyor.
E-kayıt uygulamasıyla öğrenciler, kazandıkları üniversiteye gitmeden kayıtlarını gerçekleştirme imkanı buluyor.
YÖK yetkililerinden alınan bilgiye göre, şu ana kadar 592 bin 632 öğrenciden 407 bin 946'sı, üniversite kaydını e-kayıt uygulaması üzerinden gerçekleştirdi.
Öğrencilerin kayıt yaptırmak için en az bir velisiyle üniversitenin bulunduğu şehre gidiş-dönüş yol parası, barınma ve yemeğe harcadığı miktar göz önüne alınarak yapılan hesaplamaya göre, e-kayıt sayesinde yaklaşık 200 milyon lira tasarruf sağlandı.
E-kayıt ile öğrenci belgesi ve mezuniyet belgesi konusunda bürokratik işlemler azalırken, zamandan da tasarruf sağlandı ve olası sahtecilik olaylarının önüne geçildi. Üniversitelerin öğrencileri için harcayacağı iş gücünde de büyük oranda azalma yaşanırken, iş gücü verimliliğinde artış yaşandı.
Uygulamaya bazı programlar dahil edilmedi
Öğrenciler, üniversitelerinin web sitesinde duyurduğu tarihlerde, belirtilen belgeleri ve diğer şartları sağlamaları durumunda, e-devlet şifrelerini kullanarak üniversiteye gitmeden ders kaydı yapabiliyor.
E-kayıt uygulamasına, özel yetenek programları ile yükseköğretim kurumlarınca bu şekilde kayıt yapmaya uygun görülmeyen bazı yükseköğretim programları (sağlık raporu isteyen programlar gibi) dahil edilmedi.
İlk yerleştirme için gerçekleştirilen e-kayıt uygulamasına, milli sporcu ve ek yerleştirmeler ile yerleşen öğrenciler başvuramıyor. Bu öğrencilerin, yerleştiği yükseköğretim kurumuna bizzat başvurmaları gerekiyor.