Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB), "Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği" işyerlerine can suyu oldu. Destek kapsamında 50 bin lira almaya hak kazanan firmalar borçlarını kapattı, dükkanlarını yeniledi, işlerini büyüttü.
İşletmelerin önünün açılması amacıyla KOSGEB tarafından geliştirilen 50 bin lira üst limitli "Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği", 12 ayı ödemesiz, kalanı 3'er aylık taksitler halinde ödemeli ve toplam 36 ay vadeli olarak KOBİ'lere sunuldu. İlki 19 Aralık 2016, ikincisi 20 Şubat'ta başlayan başvurulara toplam 770 bin 976 talep geldi. Başvurulardan ilkinde 15 bin, ikincisinde ise 460 bin 167 KOBİ'ye faiz desteği verildi.
KOSGEB'in "Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği"nden yararlanan işletmeler, destek hakkında, AA muhabirine değerlendirmede bulundu.
Orbis Yazılım Yöneticisi Kenan Yavuz, 2013 yılında kurdukları firmalarının ilk etapta animasyon, yazılım ve kurumsal tasarım üzerine faaliyet gösterdiğini, zaman içinde özellikle yazılım ve siber güvenlik alanlarına odaklandığını belirtti. Yavuz, 2014'te proje bazlı stratejik yazılımlar geliştirdiklerini, 2015'te ise şirketlerini daha da geliştirdiklerini söyledi. Geçen yılın ilk çeyreğinin şirketleri açısından iyi geçtiğine değinen Yavuz, "2016'nın ikinci çeyreği ve 15 Temmuz hain darbe girişimi herkes gibi bizi de etkiledi. Bu olumsuz etki, hükümetimiz tarafından da fark edildi, esnaf ve işletmeler kendi haline bırakılmadı." dedi.
"Krediyle borcumuzu kapattık"
KOSGEB'in "Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği"ne başvurduklarını ve 50 bin lira faizsiz kredi almaya hak kazandıklarını belirten Yavuz, şunları kaydetti:
"Daha önce farklı destek programları için KOSGEB'e başvurmuştuk. Oradan edindiğimiz deneyimle, vakit kaybetmeden bu destek programına da başvurduk ve iki destek almaya hak kazandık. 50 bin liralık kredi, şirketimizin dar boğazda olduğu bir dönemde can suyu gibi geldi, yeni bir ufuk açtı.
Yazılım sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin, devlete borcunun olmaması gerekiyor ama darbe teşebbüsünden sonra esnaf borçlu hale geldi. Bizim borcumuz da vardı. 50 bin liranın bir kısmıyla kamuya olan borcumuzu kapattık, diğer kısmıyla yıl sonuna kadar önümüzü görebileceğimiz bir plan yaptık. Bu paranın bize açtığı yeni vizyonla, partnerlik süreçlerimizi tamamladık."
Firmanın fiziki koşullarını iyileştirdiklerini ve ilave 2 istihdam daha sağladıklarını ifade eden Yavuz, şirketin yeni vizyonuyla birlikte, bu yıl veri transferi ve kripto teknolojilerine yönelik Ar-Ge yatırımı yapmayı planladıklarını söyledi.
"Kredi ilaç gibi geldi"
KOSGEB'in desteğinden yararlanan Emel Emrah Bayan Kuaförü Sahibi Emrah Çorumlu da 2007 yılında işyerini açtığını, bugüne kadar devlet desteklerinden faydalanamadığını belirtti. KOSGEB'in bu desteğine de ümitsiz başvurduğunu ifade eden Çorumlu, "Bana çıkacağını düşünmüyordum ama yine de başvurumu yaptım ve 50 bin liralık krediyi almaya hak kazandım. Devletimizin sağladığı bu kredi, ülkenin en zor döneminde, kışın en zor anında ilaç gibi geldi." diye konuştu.
Çorumlu, 50 bin lira krediyi aldıktan sonra borçlarını kapattığını, kafası rahatladığı için işine daha iyi odaklandığını kaydetti. Paranın kalan kısmıyla kuaför salonunu yenilemeyi düşündüğünü anlatan Çorumlu, "Bizim gibi küçük ölçekli esnafları ihmal etmeyen, zor zamanımızda yetişen devletimize minnettarız. Esnaflar bu imkandan yararlanmalı. Programın devam etmesini istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Çavdar Möble'nin sahibi Saliha Çulcu da 1996'da kurdukları bir atölye ve bir dükkanla sektöre girdiklerini söyledi. KOSGEB'in bu desteğiyle malzemeciye biriken borçlarını ödediklerini ve yeni malzeme aldıklarını belirten Çulcu, sağlanan kredi sayesinde önlerini görebildiklerini ifade etti. Bu tip desteklerin sürmesi gerektiğinin altını çizen Çulcu, "Allah devletimize zeval vermesin. Bu krediyle ilerleyip, yeni şubeler açarak büyüyüp, biz de istihdama katkı sağlayabileceğiz." dedi.