Türkiye'deki sayılı deve çiftliklerinden biri olan İncirliova ilçesindeki çiftlikte üretilen deve sütü, sadece yurt içine değil çeşitli ülkelere de gönderiliyor.
Türkiye Devecilik ve Deve Güreşleri Federasyonu Başkanı Aytekin Kaya, güreşler için hayvan yetiştirdikleri çiftlikte son dönemde süt üretiminin de arttığını söyledi.
Devenin etinden sucuk yapıldığı gibi sütüne de son zamanlarda talebin arttığını belirten Kaya, sütün sağlığa iyi geldiğine inanıldığından dolayı bu artışın yaşandığını söyledi.
"Anne sütüne yakın değerler içeriyor"
Türkiye'nin birçok iline deve sütü gönderdiklerini aktaran Kaya, "Birçok hastalığa iyi geldiğini biliyoruz. İçerisinde C vitamini olan bu süt gerçekten anne sütüne yakın değerler içeriyor. Çeşitli hastalıkları bulunanların deve sütünü içtikten sonra iyileştiklerine inanıyoruz. Şifa bulan çok sayıda kişi arayıp teşekkür ediyor" dedi.
Deve sütü almak için Finlandiya’dan Türkiye'ye gelen bir müşterisinin bulunduğunu anlatan Kaya, bu ülkede bir doktorun deve sütünün otizmli bireylerin hayatını kolaylaştırıcı etkilerinin bulunduğu yönündeki araştırması sonrası otizmli çocuğu bulunan ailenin kendilerine ulaştığını belirtti.
Aydın'da 1 ay kalan ailenin çocuklarına her gün deve sütü içirdiğini, ülkelerine döndükten sonra da yaklaşık 150 litre süt yolladıklarını anlatan Kaya, "Çocuğun sağlığının daha iyi olduğunu öğrendik. Ailesi düzenli deve sütü içtikten sonra uykusuzluk sorununun ortadan kalktığını anlattı" dedi.
Çiğ içildiği için dondurarak gönderiliyor
Kaya, son dönemde yurt dışından gelen talepleri karşılamakta güçlük çektiklerini dile getirerek, "Türkiye’nin neresinde sorarsanız sorun deve sütü denince akla Aydın gelir. Artık dünyanın bir çok ülkesinden bize ulaşıyorlar. Finlandiya, Almanya, Hollanda, Yunanistan ve Kosova gibi ülkelere sürekli siparişleri yolluyoruz. Almanya’dan bir doktor var ona yolluyorum. Sanırım kendi hastalarına içiriyor" dedi.
Kaya, bir deveden ortalama 2 litre süt aldıklarını belirterek, sütün kilosunu 65 liraya sattıklarını söyledi.
Devenin bakım masraflarının fazla olmasından dolayı sütü bu fiyata satmak zorunda kaldıklarını anlatan Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Deve sütü kaynatılmadan, çiğ içilen bir süt. İçindeki proteinleri öldürmemek için kaynatılmaz. Bu nedenle sütü sağdıktan hemen sonra dondurarak gönderiyoruz. Şu anda sadece 2 deveden süt alıyoruz. Ayda 150 litreye yakın bir üretimimiz var ama diğer develeri de üretime geçirdiğimizde 500 litreye çıkar bu rakam. Üretimin yaklaşık yüzde 80'ini yurt dışına gönderiyoruz. Türkiye'de bizim dışımızda bu işi organize bir şekilde yapabilen çiftlik yok."
Kaynak: AA