Başbakan Yardımcısı Şimşek, Türkiye ekonomisinin 2016'da beklenenden çok daha iyi büyüdüğünü belirterek, "Toparlanma hızlı oldu ve Türkiye teknik olarak bir resesyona girmedi, bu çok önemli." dedi.
Türkiye ekonomisinin 2016'da beklenenden çok daha iyi büyüdüğünün altını çizen Şimşek, ülke ekonomisinin 2016'da çok büyük şoklarla karşı karşıya kaldığına, her şeyden önce hain bir darbe girişiminin olduğuna dikkati çekti.
Şimşek, geçmişte darbe girişimleri veya darbelerin olduğu dönemlerde ekonominin 3-5 yıl toparlanamadığını ifade ederek, "Dolayısıyla (2016'da) toparlanma son derece hızlı. Üçüncü çeyrekte eksi 1,3 ama hemen dördüncü çeyrekten itibaren hızla toparlanmış ve toparlanma çok geniş boyutlu. Hane halkının tüketimi ve devletin yatırım harcamalarında artış görüyoruz. Dolayısıyla toparlanma hızlı oldu ve Türkiye teknik olarak bir resesyona girmedi, bu çok önemli. Resesyona girmek için iki çeyrek üst üste daralma gereklidir. Bu aslında Türkiye ekonomisinin temellerinin ne kadar sağlam olduğunu ve hükümetimizin zamanında aldığı tedbirlerin etkisinin ne kadar güçlü olduğu, hızlı tepki verdiğini gösterir." diye konuştu.
Birinci çeyrekte de büyümenin devam ettiğini dile getiren Şimşek, "Esas büyümedeki sıçrama 17 Nisan'dan itibaren başlayacak, çünkü ister istemez bu referandum bir belirsizlik kaynağı olarak görülüyor. Kısmen bekle gör stratejisine giren yatırımcılar oluyor." ifadesini kullandı.
Şimşek, yatırım seferberliği noktasında aldıkları kararların çok önemli olduğunu, yatırımlarda ivmenin devam edeceğini belirtti.
Bu yılın ilk çeyreğinde verilerin, büyümenin ılımlı olacağını gösterdiğini ifade eden Şimşek, şöyle devam etti:
"2017 yılının ikinci çeyreğinin ortasından itibaren toparlanma hızlanır. Özellikle çok güçlü bir 'evet' çıkarsa önümüzü göreceğiz, öngörülebilirlik artacak. Yatırım seferberliği noktasında aldığımız tedbirler etkisini gösterecek. Vergi indirimleri zaten etkisini göstermeye başladı. İstihdam seferberliği de etkisini göstermeye başladı. Yılın başından bu yana 407 bin civarında yeni istihdam sağlanmış. Sadece o değil. Bu sene ihracat da bizim en büyük önceliğimiz. Küresel ticaretteki nispi yavaşlamaya rağmen biz bütçeden ihracata üç kat ilave destek veriyoruz. Dolayısıyla ihracat, yatırım ve istihdam seferberliği söz konusu. Cumhurbaşkanı'mızın liderliğindeki istihdam seferberliği sonuç vermeye başladı. Bütün bu konular ekonominin döngüsünü olumluya dönüştürecek. O nedenle ben inanıyorum ki güçlü bir 'evet' ile 17 Nisan'dan itibaren ilave reformlarla Türkiye tekrar kalıcı olarak yüksek büyüme patikasına girecek."