Ulus ilçesi Kumluca beldesinde 1844'te dedeleri tarafından kurulan sıcak demir atölyesini 1996'da devralan iş insanı Ramazan Çeliker, küçük bir atölyeden 25 bin metrekarelik fabrikaya dönüştürdüğü işletmesiyle ülke ekonomisine katkıda bulunuyor.
Firmanın Selçuklu ve Osmanlı mimarisinde ürettiği depreme dayanaklı çelik minareler, yurt içinde tüm bölgelerin yanı sıra Avrupa, Afrika ve Orta Doğu ülkelerine gönderiliyor.
İsviçre, Katar, Güney Afrika ve Sudan'a daha önce minare gönderen firma, son olarak Almanya'ya 150 santimetre çapında, 15 metre yüksekliğinde Osmanlı mimarisi üslubunda dördüncü minareyi yolladı.
"Dünyanın dört bir yanına ihracat yapıyoruz"
Firmanın genel müdürü Ramazan Çeliker, Kumluca beldesinde 170 metrekarelik atölyede başladıkları demircilik işinde dünyanın dört bir yanına ihracat yapan şirkete dönüşmenin onurunu yaşadıklarını söyledi.
Özellikle 1999 Marmara Depremi'nden sonra şiddetli sarsıntılara dayanan çelik minarelere talebin artığına dikkat çeken Çeliker, "Bugüne kadar İsviçre, Katar, Sudan, Güney Afrika ve Almanya'da minare diktik. 2009'da referandumla yeni minare yapılmasına yasak getirilen İsviçre'de, Olten Türk Kültür Ocağına yaptırılan ülkenin son minaresini de biz inşa etmiştik" dedi.
Avrupa ülkelerine minare ihracatı konusunda ayrı bir duyarlılıkları olduğunu anlatan Çeliker, şöyle konuştu:
"Avrupa bölgesine birçok minare göndermenin heyecanını devamlı yaşıyoruz. Gönderdiğimiz ülkelerde Selçuklu ve Osmanlı mimarisinde minare dikmek, o minarelerden ezan sesinin duyulması bize ayrı bir gurur veriyor. Bu paradan çok daha farklı bir şey. Müslüman ülkeler, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da önderliğinde Türkiye'yi öncü biliyor ve yurt dışına çıktığımızda bunu görebiliyoruz."