Ramazan Bayramı tatilinde 10 bin 500 otobüs ve 225 bin seferle taşınan 10 milyon yolcuya 450 milyon liralık bilet satıldı.
Tüm Otobüsçüler Federasyonu (TOF) Genel Başkanı ve TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclis Başkanı Mustafa Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ramazan Bayramı tatili dolayısıyla 29 Haziran'da sektörde başlayan hareketliliğin Kurban Bayramı sonrasına kadar süreceğini söyledi.
Bayram dolayısıyla 10 günde 10 bin 500 otobüsle gerçekleştirilen 225 bin seferle toplam 10 milyon yolcu taşındığını belirten Yıldırım, bu süre boyunca otobüslerin ortalama 220 milyon kilometre yol katettiğini ifade etti. Yıldırım, söz konusu sürede 450 milyon liralık bilet satışı gerçekleştirildiğini ve bu gelirin yüzde 50'sinin akaryakıt gideri için harcandığını kaydetti.
Osmangazi Köprüsü geçişlerinin bayramda ücretsiz oluşunun otobüsçüleri sevindirdiğini ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu:
"Sadece tek filosu olan otobüsçülerimizden biri 60 bin lirasının bu sayede cebinde kaldığını dile getirdi. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a bu uygulamadan dolayı teşekkür ediyor, diğer bayramlarda da sürmesini diliyoruz. Osmangazi Köprüsü ulaşımda hızımıza hız kattı. Vatandaşlarımız, hem zaman hem de güvenlik ve ekonomi açısından büyük kazanç sağladı. Feribot kuyruklarında saatlerce beklemek zorunda kalmadık."
"Trafik kazaları bir yılda yüzde 30 azaldı"
Yıldırım, trafik yoğunluğuna rağmen bu yıl bayram tatili süresince kaza sayılarında önemli gerileme kaydedildiğine dikkati çekerek, "Otobüsler, bir iki korsan taşıma dışında bayramda hiçbir kazaya karışmadı. Toplu taşıma büyük sorumluluk gerektiren bir hizmet. Ölümlü kaza gerçekleşmediği için çok mutluyuz." değerlendirmesinde bulundu.
Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) tarafından belirlenen ve kamuoyunda "kör nokta" olarak bilinen "kaza kara noktalarında" son 15 yılda ciddi azalma olduğunu vurgulayan Yıldırım, Türkiye'de 500'ün üzerindeki kaza kara noktasının yüzde 80'inin giderildiğini ifade etti.
Bölünmemiş yollarda bulunan kaza kara noktalarının belirlenmesinde KGM'ye yardımcı olduklarını dile getiren Yıldırım, araç sayısındaki artışa rağmen denetim ve yaptırımların artmasıyla 2015 yılında göre kazaların yüzde 30 azaldığını kaydetti.
Yıldırım, Türkiye'de bölünmüş yollar sayesinde hız, güvenlik ve konfor sağlandığına işaret ederek, yollardaki akıllı denetim sistemi, artan yol ve işaretleme kalitesi gibi çalışmaların trafik kazalarıyla mücadelede önemli rol oynadığını söyledi.
Yetkililerden özellikle ticari taşıt sürücülerine kullandıkları araç türüne göre farklı eğitime tabi tutulmasını ve trafik eğitim pistlerinin yapılmasını isteyen Yıldırım, "Bir gün terör bitecek ama eğitime önem vermezsek trafik terörü artarak devam edecek." dedi.
Yıldırım, toplu taşıma yapan otobüsler kadar bireysel yük taşıyan kamyonların ve otomobil sürücülerinin de duyarlılık sahibi olması gerektiğini vurgulayarak, "Otobüs şoförlüğünün otobüs kaptanlığına dönüşmesi gerekir. Kaptan, otobüste taşıdığı insanların can ve mal güvenliğinden, namusundan sorumludur. Bu noktada gerekli eğitimlerin verilmesi lazım." diye konuştu.