Ramazan Bayramının yaklaşmasıyla vazgeçilmez ikramlıklar şeker ve çikolata satışları da hız kazandı. Her zevke ve bütçeye uygun şeker ve çikolatalar, tezgah ve raflardaki yerini alırken, üreticiler de bayram döneminde artan talep doğrultusunda "merdiven altı" olarak tabir edilen üretime dikkati çekiyor.
Elvan Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Özmen Genç, ikramlık çikolata-şeker satışlarının yüzde 90’ının bayramlarda gerçekleştiğini, Ramazan Bayramının ise temel sezon olup satışların yüzde 80’e yakın bölümünün bu dönemde yapıldığını söyledi.
Genç, Elvan Grubu'nun yılın ilk yarısında iç piyasada yüzde 65’lere varan rekor büyüme kaydettiğini, bu büyümenin temel dinamiğinin Ramazan Bayramına özel açılımlarla gerçekleşen satışlar olduğunu belirterek, "Çikolata ve şeker satışlarında bu bayramda yüzde 100’ü aşan bir artış bekliyoruz." dedi.
Türk geleneğinde şeker ve lokumun önemine işaret eden Genç, özellikle 1980’lerden sonra çikolata sanayisinin de gelişmesi ile şeker tüketim payının çikolata ile yarışa girdiğini, çikolata tüketiminin yüzde 65’lere kadar yükseldiğini kaydetti.
Genç, "Miktar olarak şeker tüketimi artmakla birlikte gelir seviyesinin yükselmesine bağlı olarak çikolata tüketimi oransal yükselişini sürdürüyor. Şimdilerde ikramlık ürünler tüketiminin dağılımı yüzde 60 çikolata ve yüzde 40 şeker gibi bir denge arayışında." diye konuştu.
"Mat renkli çikolatalardan kaçının, parlak renkli olanları tercih edin"
Şölen Üst Yöneticisi (CEO) Elif Çoban da yıllık çikolata satışlarının yaklaşık yüzde 55'inin Ramazan döneminde gerçekleştiğini ifade ederek, geçen yıl bayram döneminde yaklaşık yüzde 20 büyüme elde ettiklerini, 2016'da da çift haneli büyüme hedeflediklerini kaydetti.
Çoban, Türkiye'de yıllık kişi başı çikolata tüketiminin ortalama 1,5-2, Avrupa'da ise ortalama 5 kilogram olduğunu, bu konuda daha gidilecek çok yol bulunduğunu söyledi. Çoban, hediyelik çikolatanın toplam bayramlık çikolata içindeki ağırlığının giderek arttığına da işaret etti.
Tüketicinin, bayram alışverişi yaparken ambalajın üzerini mutlaka okuması ve gerçek çikolata aldığından emin olması gerektiğini vurgulayan Çoban, kaliteli ve sağlıklı bir çikolata için dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıraladı:
"Çikolata alırken öncelikle ürünün markasına, güvenilirliğine dikkat edin. Çok ucuz ve merdiven altı çikolataları gerçek çikolata sanmayın. Bu ürünler gerçek çikolata değildir. Üzerinde kokolin veya kakao kaplı yazan ürünler gerçek çikolata değildir, gerçek çikolatadan aldığınız kakao lezzetini alamazsınız. Gerçek çikolatanın en belirgin özelliklerinden biri pürüzsüz ve yumuşak olmasıdır. Gerçek çikolatanın tadı homojendir, kendine özgü aromasının ağızda uyum içinde dağılması, hızlı erimesi ve yumuşak olması gerekir. Ağızda metal tadı olmamalı ve ağız içinde yağlı, yapışkan kalıntı veya tabaka bırakmamalıdır. Tadı acı olan çikolataları almayın, ürünün taze olmadığının işaretidir. Mat renkli çikolatalardan kaçının, parlak renkli olanları tercih edin. Çikolatanın ambalajlı olmasına özen gösterin."
"En fazla şekerleme tüketimi Doğu ve Güneydoğu'da"
Pladis Türkiye Başkanı Mete Buyurgan ise çikolatada 28, şekerlemede ise 29 farklı ambalajda ikramlık ürünlerinin raflardaki yerini aldığını belirterek, bayram dönemindeki tüketime bakıldığında geçen yıl 569 milyon adede yakın Ülker markalı ikramlık çikolata tüketildiğini, bunun Türkiye nüfusunun yaklaşık 7 katına denk geldiğini söyledi.
Buyurgan, Türkiye çikolata pazarının toplam ciro büyüklüğünün geçen yıl yaklaşık 5.3 milyar lira, tonaj büyüklüğünün ise yaklaşık 289 bin ton olarak gerçekleştiğini hatırlattı.
Bayramlık çikolata ürünlerinin tüketici tercihine göre hem paketli hem de dökme olarak satışa sunulduğunu, paketli çikolataların genellikle bayram ziyaretlerinde hediye olarak tercih edildiğini, dökme çikolatanın ise evde misafirlere ikram edilmek amacıyla alındığının altını çizen Buyurgan, açık-dökme ürünlerin en çok İç Anadolu, paketli ikramlık çikolataların ise en fazla Marmara Bölgesinde satıldığını bildirdi.
2015 yılı itibarıyla ikramlık dahil şekerleme pazarının 59 bin ton ve 966 milyon liralık büyüklüğe sahip, pazarın cirosal büyüklüğünün de 250 milyon lira olduğunu kaydeden Buyurgan, "Türkiye’de şekerleme tüketimi, özellikle Ramazan ve Kurban Bayramlarında artış gösteriyor. Bayram dönemlerinde, aylık şekerleme satışları ortalama 6 kat artıyor. İkramlık şekerlemenin yüzde 48’i Ramazan Bayramı döneminde tüketiliyor. En fazla şekerleme tüketimi, yüzde 41’lik payla Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da." diye konuştu.
Buyurgan, tüketicilerin markalı ürünleri tercih etmesi gerektiğini belirterek, "Çikolata ambalajının her yanı kapalı olmalıdır. Ürünün üzerinde hiçbir beyazlaşma bulunmamalı. Eğer var ise çikolata sıcağa maruz kalmış demektir. Çikolatalı ürünlerin 18-22 derece arasında muhafaza edilmesi gerekir." dedi.