Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, "Ne kadar çok kıyafet alırsak, arabaya binersek, et yersek, lamba yakarsak o kadar çok iklim değişikliğine neden oluruz." dedi.
Kurnaz yaptığı açıklamada, sıcaklıkların dünya genelinde ortalamaların 1,6 derece üzerinde olduğunu bildirdi.
Mevsimlerin kaymadığını ancak baharın biraz kısaldığını dile getiren Kurnaz, "Bu da iklimin aşırılaşmasının bir göstergesi. Bahar eskiden 3 ay yaşanırken, artık 1-2 ay yaşanabiliyor." diye konuştu.
"Bir pantolon daha almak için düşünmemiz gerekiyor"
"Üstümüze giydiğimiz bir pantolon dahi, korkunç şekilde karbondioksit salımı demektir." ifadesini kullanan Kurnaz, şunları kaydetti:
"Bunu üretmek için korkunç su ve karbondioksit salımı oluyor. Mesela pantolon pamuksa, bunun için tarlada tarım yapıyorsunuz, traktör kullanıyorsunuz. Pamuğu alıp fabrikaya götürüyorsunuz, orada işliyorsunuz, oradan pantolon üretiyorsunuz. Pantolonu dükkana getiriyorsunuz, ışıklarınız, ısıtmanız var. Bunların hepsini koyduğunuzda, evinize varana kadar çok ciddi bir karbon maliyeti var. Dolasıyla bir pantolon daha ekstradan almak için düşünmemiz gerekiyor. Gerçekten bu kadar karbondioksidi salmaya değer mi?"
"Metan, karbondioksitten 25 kat daha kötü bir sera gazı"
Mümkün olduğunca toplu taşıma araçlarının kullanılması gerektiğini belirten Kurnaz, fazla et tüketiminin de havaya daha fazla karbondioksit gönderilmesine neden olduğunu ifade etti. Kurnaz, büyükbaş havanların çok ciddi miktarda metan saldığını, bunun da karbondioksitten 25 kat daha kötü bir sera gazı olduğunu dile getirdi.
Kurnaz, "Ne kadar çok kıyafet alırsak, arabaya binersek, et yersek, lamba yakarsak o kadar çok iklim değişikliğine neden oluruz." değerlendirmesinde bulundu.