Dünya Bankasından yapılan açıklamada, Başkan David Malpass'in Kalkınma Komitesi Toplantısı'na katıldığı belirtildi.
David Malpass, COVID-19 salgını nedeniyle büyük bir küresel resesyon beklediklerini, üretim, yatırım ve ticaretteki düşüşler dikkate alındığında, bunun 2008-2009 Küresel Finansal Krizi'nde yaşanandan daha derin olmasının öngörüldüğünü söyledi.
64 ülkedeki COVID-19 programları finanse edildi
Yoksul ülkelerin salgından ağır bir darbe aldığını aktaran Malpass, aşırı yoksulluk içinde yaşayan dünya nüfusunun 3'te 2'sine ev sahipliği yapan Uluslararası Kalkınma Birliği (IDA) ülkelerinin ağır bir şekilde etkilendiğine dikkat çekti.
David Malpass, COVID-19 salgınıyla mücadele kapsamında Dünya Bankası Grubunun aldığı tedbirlere değinerek, "Dünya Bankası, bu sabah itibarıyla gelişmekte olan 64 ülkedeki COVID-19 programlarını finanse etti ve nisan sonuna kadar bu sayıyı 100 ülkeye çıkaracağız" dedi.
Yoksul ülkelere destek
Bankanın mevcut kaynaklarıyla gelecek 15 ayda 160 milyar dolarlık finansman sunabileceğini anımsatan Malpass, bunun 50 milyar dolarının hibe ve imtiyazlı kredilerle IDA tarafından sağlanacağını anlattı.
Dünya Bankası Başkanı Malpass, IDA ülkelerini desteklemeye yönelik uluslararası çağrıda da bulunarak, 1 Mayıs'tan itibaren yoksul ülkelerin borçlarının geri ödemesinin askıya alınmasına sağlanan G20 desteğini memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.
Borçların hafifletilmesine yönelik tedbirlerin yoksul ülkeler için önemini vurgulayan Malpass, "Hükümetlerin ticari kreditörlerinin de ülke borçlarının hafifletilmesine yönelik çabaları desteklemesi gerekiyor" dedi.
240 milyar dolarlık yardım kaynağı
Malpass, telekonferans yöntemiyle düzenlediği basın toplantısında da çok taraflı kalkınma bankalarının COVID-19 salgınından etkilenen ülkeler için toplam 240 milyar dolarlık yardım kaynağının olduğunu kaydetti.
David Malpass, COVID-19 salgınının ticarette korumacılığa neden olup olmayacağına ilişkin bir soruya, "Umarım olmaz, ülkelerin bir adım ileriye gitmesi ve 'bu krizi pazarlarımızı kapatmak için bir neden olarak kullanmayacağız' demesi gerektiğini düşünüyorum" şeklinde yanıt verdi.