Karadeniz'de doğal gaz doğal gaz ve petrol arama çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Karadeniz'de yeni keşiflere yelken açıyoruz" dedi.
Fatih sondaj gemisinin, Sakarya Gaz Sahası'nda Göktepe-2 adını verdikleri kuyuda sondaj çalışmalarına başladığını aktaran Bayraktar, bir taraftan üretimi artırırken diğer yandan yeni sahalarda aramaları sürdüreceklerini vurguladı.
Yer altı kaynaklarında yeni keşifler ile enerjide dışa bağımlığın azaltılması hedefleniyor.
PETFORM Genel Sekreteri Murat Kalay, enerji alanındaki atılımlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Kalay, gazın ve petrolün eş zamanlı olarak Karadeniz'de bulunup ekonomiye kazandırılmasının, Türkiye'nin son dönemde kaydettiği hidrokarbon alanındaki hamleyi daha da kıymetli yapacağını, Karadeniz'e çok daha fazla odaklanmayı sağlayacağını söyledi.
Türkiye tüm bu hamlelerle enerji üssü olma hedefine adım adım yaklaşıyor.
Enerjide yeni denklemler kurulduğunu aktaran Kalay, "Bu da haliyle yeni enerji rotaları, yeni enerji merkezlerinin oluşmasına sebep oluyor. Jeopolitik nedenlerden dolayı ülkemiz ciddi avantajlara sahip. Merkez olma kabiliyetini kendi yerel hidrokarbon üretimimizle desteklediğimiz zaman zaten ortaya olması gereken ideal piyasa koşulları çıkıyor." dedi.
Fatih'ten ilk müjde Ağustos 2020'de geldi. Tuna-1 kuyusunda 320 milyar metreküplük doğal gaz keşfedildi. 17 Ekim'de 85 milyar metreküplük ilave doğal gaz rezervi buldu.
Aramalarına Amasra-1'de devam eden Fatih, 4 Haziran 2021'de Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni bir doğal gaz keşfi daha yaptı.
Aralık 2022'nin sonuna doğru ise Sakarya Gaz Sahası'nda bulunan Çaycuma-1 kuyusunda 58 milyar metreküplük yeni bir rezerv keşfini gerçekleştirdi. Böylece Fatih, Karadeniz'de son yıllarda yaptığı sondajlarla 710 milyar metreküplük doğal gaz keşfine imza attı.
Fatih Sondaj Gemisi Güney Kore'de 2011'de inşa edildi. Daha sonra Türkiye'de milli donanımlarla geliştirildi. 6. nesil teknolojiye sahip Fatih, 12 bin 200 metre derinlikte ve çok yüksek basınç altında dahi su altı sondajı yapabiliyor. Gemi, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı bünyesinde 2017'de filoya dahil oldu. İlk sondajı Ekim 2018'de Alanya-1 derin deniz kuyusunda yaptı.