Yeni bir iş kuracakların ya da mevcut işlerini büyüteceklerin karşısına çıkan en büyük sorun gerekli finansman kaynaklarına ulaşamamak. Oysa bu durumlarda devreye giren pek çok kurum var.
Girişimci dostu KOSGEB
Küçük ve Orta ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB), bu destek kurumlardan en bilineni. KOSGEB, “Girişimcilik Destek Programı”yla girişimciliğin desteklenmesi, yaygınlaştırılması ve başarılı işletmelerin kurulmasını amaçlıyor. “Kendi işinin patronu olabilirsin” sloganıyla yola çıkan KOSGEB, bu programla girişimcilere 50.000 TL’ye kadar geri ödemesiz, 100.000 TL’ye kadar da geri ödemeli kredi desteği veriyor.
KOSGEB, hibe kredisi almak isteyenleri öncelikle uygulamalı girişimcilik eğitimine tabi tutuyor. İŞKUR ve KOSGEB tarafından düzenlenen bu kurslar, Türkiye’nin tüm illerinde ücretsiz olarak veriliyor. Eğitimin ardından işletmenin kurulması, kurulu işletmenin KOSGEB veri tabanına kaydı ve iş planının hazırlanarak sunulması gibi bir dizi çalışma yapılıyor. Tüm bu adımları başarılı olarak geçenler hibe ya da faizsiz kredi desteği alabiliyor.
Adı Önder Bor... ABD'den döndü, beyaz yakasını çıkardı, Malatya'da süt çiftliği kurdu. "Her beyaz yakalının hayalidir ama cesaret edemiyorlar" diyor ve ekliyor "ama birilerinin yapması lazım." pic.twitter.com/vtPmEUhAcq
— TRT HABER (@trthaber) 14 Aralık 2017
Geri ödemesiz ve faizsiz destek
KOBİ Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı; vizyon sahibi, dürüst ve ticari itibarı yüksek girişimcileri tercih ediyor. Üretim konusunda teknik ayrıntılara hakim, işletmecilik bilgisi olan ve pazara hakim girişimciler bu programa başvurabiliyor. Bu finansal ortaklıklar; çekirdek, başlangıç, erken aşama, gelişme, köprü ve yönetim gibi sınıflara ayrılıyor.
Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı (GSYO), ortak olduğu şirketlerde çoğunluk hissedarı olmak yerine, imtiyaz hakkına sahip azınlık hissedarı olmayı tercih ediyor. Şirketlere sağladığı finansman kaynağını uzun vadeli, geri ödemesiz ve faizsiz olarak veriyor. Ortak olunan şirketlere yeni ürün ve hizmet geliştirme, kurumsal yönetim gibi konularda destek sağlıyor. Ayrıca şirketlerin yönetimlerin aktif olarak katılıyor.
Genellikle üreten, hizmet veren teslimata başlayan ancak kara geçememiş ya da satışları artarak kara geçen şirketlere yatırım yapmayı tercih ediyor. KOBİ Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı, şirketlere projelerin sermaye ihtiyacına göre destek veriyor. Başlangıç aşamasındaki projeler için ortalama 250 bin ABD Doları, mevcut kurulu bir şirketi olan bilişim sektörü projeleri için en az 500 bin ABD Doları, diğer sektörler için en az 1 milyon ABD Doları ve en fazla 5 milyon ABD Doları yatırım yapıyor.
Teknoloji firmalarına yatırım
Teknoloji Yatırım A.Ş. Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) tarafından kuruldu. Türkiye’nin başlangıç ve büyüme aşamasındaki teknoloji firmalarına yatırım yapan ilk girişim sermayesi şirketi... Bağımsız bir girişim sermayesi fonu yöneticisi olan Teknoloji Yatırım A.Ş. yaratıcı, benzersiz fikirleri ve vizyonu olan yetenekli girişimcilere yatırım yapıyor.
26 Kalkınma Ajansı var
Kalkınma Ajansları, Kalkınma Bakanlığı koordinasyonunda kurulmuş özerk kamu kuruluşlarıdır. Amacı bölgeler arası eşitsizliklerin azaltılması ve bölgesel kalkınmanın sağlanmasıdır. Kamu, özel, sektör ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini destekleyerek yerel potansiyeli açığa çıkartırlar. Avrupa Birliği istatistiki bölge birimleri sınıflandırılmasına paralel olarak Türkiye’de üç düzey halinde sınıflandırma yapılıyor. Buna göre Türkiye’de 26 Kalkınma Ajansı mevcut.
Kalkınma ajanları; yerel yönetimlerin planlama ve çalışmalarına teknik destek sağlıyor. Yine bölgelerde plan ve programlarının uygulanmasını sağlayıcı faaliyet ve projelere destek oluyorlar ve uygulama sürecinin takibini yapıyorlar. Bölgenin kırsal ve yerel kalkınma ile ilgili kapasitesinin geliştirilmesine katkıda bulunuyor ve bu projelere destek veriyorlar.
Kaynak: TRT Haber