Üretim ya da hizmet sektöründe bir değer ortaya çıkarmak üzere yapılan her türlü faaliyet, genel olarak ‘girişimcilik’ olarak tanımlanıyor.
Bir fikri olan ve bunu hayata geçirmek isteyen girişimci, iş planı, ekip oluşturma, çalışma aşamalarıyla hayaline gerçeğe dönüştürüyor. TÜİK rakamlarına göre 2022 sonu itibariyle Türkiye’de 3 milyon 773 bin küçük ve orta büyüklükte girişim var. 2023 rakamları henüz ortaya çıkmasa da eldeki veriler, Türkiye’de girişimciliğin oldukça yaygın olduğunu gösteriyor.
Hafta boyunca kutlanıyor
1-7 Mart arası ise Türkiye’de ‘Girişimcilik Haftası’ olarak kutlanıyor. Hafta boyunca girişimciliği yaygınlaştırmak amacıyla programlar, eğitim ve atölye çalışmaları düzenleniyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın başını çektiği faaliyetlerle girişimcilik teşvik ediliyor.
Fikrin varsa, destek çok
Türkiye 2023 hedefleri arasına üretimde büyümeyi de koymuş ve bu amaçla destekleri artırmıştı. 2053 hedefleri arasında ve Orta Vadeli Program’da da yine girişimciliğin teşvik edilmesi ve desteklenmesi yer alıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve bağlı kurum ve kuruluşlarla sanayi kesimine, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı kurum ve kuruluşlarla da tarımda üretime destek veriliyor. Ayrıca girişimciler için kamu ve sivil toplum kuruluşları tarafından eğitim destekleri de veriliyor. Verilen destekler arasında kuruluş, makine, teçhizat, yazılım, işletme giderleri, performans, sertifika, tohum, suluma gibi bir çok kalem var.