AK Parti Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, zorunlu olarak Genel Sağlık Sigortalı olan 2 milyon 700 bin kişinin aylık primini 54 liraya düşüren düzenlemenin önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulunda görüşüleceğini belirterek, böylece sosyal güvenlik şemsiyesi altındaki vatandaşların oranının yüzde 97,5'e yükseleceğini bildirdi.
Konuya ilişkin bilgi veren Çalık, sosyal güvenlik şemsiyesini genişlettiklerini belirterek, "Bu kapsamdaki 68 milyon vatandaşımız, devletten sağlık hizmeti alıyor. Ama geriye kalan 10 milyon vatandaşımızın özellikle sağlık hizmeti alabilmesi için, geçmiş dönemin iflas eden Fak-Fuk Fonu'ndan, Yeşil Kartı'ndan bizar düşen vatandaşımızın sağlık hizmetinden istifade edebilmeleri için Genel Sağlık Sigortası diye bir sistem oluşturduk." dedi.
Çalık ayrıca primini ödeyemeyecek durumdaki 7 milyon vatandaşın genel sağlık sigortası primlerini devletin ödediğini anımsattı.
Sistemde gelir testi sonucu 71 lira ile 426 lira arasında Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu çıktığını hatırlatan Çalık, vatandaşların prim borçlarını ödemekte zorlandığının görülmesi üzerine prim miktarını 54 liraya sabitlediklerini vurguladı.
Bununla ilgili yasa teklifini Meclise sunduklarını, gelecek hafta TBMM Genel Kurulu'nda görüşüleceğini bildiren Çalık, "Artık gelir testine ihtiyaç kalmayacak, Genel Sağlık Sigortası'nda primleri ödenen 7 milyon vatandaşımızın dışında kalan 2 milyon 700 bin vatandaşımız için sadece tek rakam benimsenmiş olacak, o da 54 lira. Sosyal devletin inşası için çok önemli olan tüm vatandaşlarımızın sosyal güvenlik şemsiyesi altında olmasını sağlayacağımız çok önemli bir icraattır." dedi.
Herkesin sağlık hizmetlerine ulaşmasını istediklerinin altını çizen Çalık, "Vatandaşlarımızın yüzde 97'si sosyal güvenlik şemsiyesi altına girmiş olacak. Geriye kalan yüzde 2,5'luk kesimin de kimisi adres değişikliği olan veya yurt dışında bulunan vatandaşlarımız. Aslında yapılacak bu düzenlemeyle vatandaşlarımızın yüzde yüze yakınını sosyal güvenlik koruması altına almış, tümüne sağlık güvencesi sağlamış bulunuyoruz." şeklinde konuştu.
"Ahilik Sandığı, 5 puanlık teşvik dolayısıyla ek yük getirmiyor"
Çalık, ekonomik krizden etkilenerek iş yerini kapatan esnaflara, kurulacak Ahilik Sandığı üzerinden 10 aya kadar işsizlik maaşı verileceğini belirterek, "Ahilik, bizim medeniyetimizden gelen bir vazgeçilmezimizdir, Osmanlı'dan itibaren en önemli kurumlarımızdandır. Esnafımıza sahip çıkmak adına Ahilik Sandığı oluşturuyoruz." dedi.
Ahilik Sandığı'na ilişkin yasa teklifinin de gelecek hafta Meclis Genel Kuruluna geleceğini kaydeden Çalık, ahilik kurumunu modern sosyal sigortalar sistemine adapte ederek, yeniden canlandıracaklarını ifade etti.
Ahilik Sandığı'ndan küçük esnaf, tüccarlar, odalara kayıtlı çalışanlar, sanatkarlar, şirket ortakları, gelir vergisi mükellefleri ve işverenlerin yaralanabileceğini bildiren Çalık, muhtarlar, at yarışı jokey ve antrenörleri, isteğe bağlı sigortalılar ile tarımda çalışanların kapsam dışında tutulduğunu belirtti.
Esnafa geçen yıl getirilen 5 puanlık prim teşvikinden dolayı zaten asgari tutardan 89 lira ile 666 lira arasında indirim sağlandığını hatırlatan Çalık, dolayısıyla bu yeni düzenlemenin ilave bir mali yu¨k getirmeyeceğinin altını çizdi.
İki yıl çalışan esnafın 6, iki buçuk yıl çalışan esnafın 8, en az 3 yıl çalışan esnafın ise iş yerini kapatması halinde 10 ay boyunca işsizlik maaşı alabileceğini kaydeden Çalık, en az işsizlik maaşının 710 lira, en fazla işsizlik maaşının ise bin 420 lira olacağını söyledi.
"Sigortasız işçi çalıştırandan teşvik geri alınacak"
Türkiye'de son dönemde işsizlikte görülen artışı önlemek üzere kapsamlı bir istihdam paketi hazırladığını da dile getiren Çalık, "İşverenin üzerindeki istihdam yükünü, sigorta primlerini devlet olarak biz ödeyerek kaldırıyoruz. Bu şekilde işsiz vatandaşlarımıza da iş imkanı sağlamış olacağız. Cumhuriyet tarihini en güçlü prim ve vergi desteğini getirdik. Hedefimiz 1,5 milyon istihdam yaratmak." dedi.
Çalık, yeni prim teşviki ile bir asgari ücretlinin işverene vergi ve prim maliyetini bu yıl sonuna kadar sıfırladıklarını belirterek, işverenlerin sahte sigortalı veya sigortasız işçi çalıştırılması durumunda teşvikin geri alınacağını söyledi. SGK'ya borcu olan işverenlerin ise yapılandırma yapmışlar ise taksitleri sürdüğü ve yapılandırma bozulmadığı sürece bu yeni teşvikten yararlanabileceklerini aktaran Çalık, amaçlarının ekonomiye can suyu vermek, işsizliği bitirmek olduğunu vurguladı.
İşverenler tarafından bu konunun çok hızlı bir şekilde kabul gördüğünü dile getiren Çalık, "Özellikle 15 Temmuz'dan sonra Türkiye'ye yapılmak istenen ekonomik darbeye karşı hükümetimizin yapmış olduğu çalışmalar, çok ciddi manada vatandaşlarımız nezdinde de kabul görecek." değerlendirmesinde bulundu.
Çalık şöyle devam etti:
"İşsizlikle de terörle de darbelerle de vesayetle de mücadele edeceğiz. Aynı anda hem terör örgütleriyle mücadele ediyoruz, hem terör örgütlerinin ülkemiz üzerinde gezdirdikleri kara bulutları ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Ekonominin güçlenmesi, istihdamın ve üretimin artması için özel sektör dahil olmak üzere insanlarımıza desteklerimizi veriyoruz. Esnafımızdan KOBİ'lerimize, sanayicimizden işverenlerimize kadar ülke ekonomisine katkıda bulunan her kesimi göz önünde bulundurarak bu çalışmaları yapıyoruz."
Çalık, bu düzenlemenin çok hızlı bir şekilde çıkartacaklarının altını çizdi. AA