Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, geçen yıl tüketici hakem heyetlerine yapılan başvurularda yüzde 73,78 ile bankacılık işlemlerine ilişkin şikayetlerin ilk sırada yer aldığını bildirdi.
Tüfenkci, Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca düzenlenen 20. Geleneksel Tüketici Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmada, sürdürülebilir kalkınmayı ve refahı sağlayacak tüketim yapısını tesis etmek için bilinçli tüketim anlayışını kazanmak gerektiğini söyledi.
Bilinçli bir tüketim anlayışıyla buluşan kaliteli üretimin, tüketicilerin istek ve ihtiyaçlarını en verimli şekilde karşılamanın püf noktası olduğuna işaret eden Tüfenkci, değişen tüketici ihtiyaçlarını ve dünya uygulamalarını dikkate alarak çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirdi.
Tüfenkci, tüketicinin korunmasına yönelik denetim faaliyetleriyle sorunları kaynağından çözmeyi amaçladıklarına işaret ederek, bu denetimlerin ağırlıklı olarak iş yeri dışında satışlar, ön ödemeli konut satışları, mesafeli sözleşmeler, abonelik sözleşmeleri, devre tatil, paket tur, bankacılık hizmetleri, garanti belgesi, satış sonrası hizmetler, fiyat etiketi, Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzu konularında yapıldığını anlattı.
En fazla şikayet bankacılık işlemlerinden
Son yıllarda tüm sektörlere yönelik denetimlerin yoğunlaştığına dikkati çeken Tüfenkci, özellikle piyasa gözetimi ve denetimi konusuna özel önem verdiklerini ifade etti.
Tüketici hakem heyetlerine yapılan başvurularda yüzde 73,78 ile bankacılık işlemlerine ilişkin şikayetlerin ilk sırada yer aldığını belirten Tüfenkci, bunu yüzde 19,70 ile ayıplı mal ve hizmetlerin, yüzde 5,34 ile mesafeli sözleşmeler ve abonelik sözleşmelerinin izlediğini bildirdi.
Tüfenkci, Reklam Kurulu’na yapılan başvuru sayısının geçen yıl 5 bin 121 olduğunu, bu alanda da 3 bin 136 başvuruyla gıda sektörünün ilk sırada bulunduğunu dile getirdi.
AA muhabirine ödül
1998 yılından bu yana verdikleri "Tüketici Ödülleri" ile tüketicileri bilinçlendirerek yasal haklarını kullanmaları konusunda onları teşvik etmeyi amaçladıklarını vurgulayan Tüfenkci, "Tüketici talep ve tercihlerini dikkate alan firmaları cesaretlendirmeyi, tüketici hukukunun ve tüketicinin korunmasıyla ilgili bilimsel çalışmaların özendirilmesini amaçlıyoruz. Umarım ki bu ödüller, bu sene de piyasanın tüm kesimlerini teşvik ederek, tüketici bilincinin oluşması ve yaygınlaşmasına katkı sağlayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
Törenin sonunda çalışmaları neticesinde ödüle layık görülenlere çeşitli alanlarda "Tüketici Ödülü" verildi. Anadolu Ajansı Muhabiri Mustafa Çalkaya da yazılı basın alanında ödül aldı.