İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Selim Arpacı, incirin sağlığa faydaları ve lezzeti nedeniyle yurt dışında tercih edilen bir ürün haline geldiğini anlattı.
İncirin kalitesinin iklim koşullarına bağlı olduğuna dikkati çeken Arpacı, şu ana kadar olumsuz iklim koşullarının yaşanmadığını kaydetti.
Enstitü olarak hazırlanan raporlarda incirin bu sezon çok iyi olacağını dile getiren Arpacı, "Üretim yerlerini gezen arkadaşlarımızın hazırladığı raporlar var. Son 4 yılı karşılaştırdığımızda bu sene Aydın’da sezon gayet iyi gidiyor. İklimsel olaylara bakılırsa bu yıl en verimli inciri alabileceğimizi söyleyebiliriz." dedi.
Arpacı, 10 günlük çalışma sonrasında rekolte için net rakamların verilebileceğini ifade etti.
"Artık devir olmuyor"
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Gürcan Şen ise bu yıl incir hasadının 10 gün erken başladığını, geçen yıl 75 bin tonluk bir rekolte tahmininin yapıldığını, bugün itibarıyla 65 bin ton ihracat gerçekleştirildiğini söyledi.
Şen, "Rekoltenin geçen yıla yakın olacağı görülüyor. Tahminimiz yeni sezon gelinceye kadar yaklaşık 10 bin ton ihracat yapılırsa iç piyasayı da sayarsak 80 bin tona ulaşacağız. Üretilen incir artık satılmaya başlandı. Yani tamamı satılıyor. Eski yıllarda bazen devirler oluyordu. Şu anda o devirler olmuyor." diye konuştu.
Önceki yıllara oranla ihracat rakamlarındaki artışın üreticiyi sevindirdiğini belirten Şen, şöyle devam etti:
"Yıllardır bizim ana ihracatımız Avrupa ülkeleri olmuştur ama Çin başta olmak üzere Uzakdoğu ülkeleri pazarına da girmiş durumdayız. Bu yüzden ihracat rakamlarını eski yıllara oranlara karşılaştırdığımızda bir artış söz konusu. Aynı yükselişin bu sene de devam edeceğini tahmin ediyorum."