SGK'nın 27 bin personeli ve 81 ildeki örgütlülüğüyle kapsamı en geniş kurumlardan biri olduğunu belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, "En çok da hayata dokunan, yapılan her çalışmanın, atılan her adımın konuşulduğu, her konunun vatandaşlarımızı ilgilendirdiği çok temel bir alan. İşçi işveren, emekli, esnaf ve çiftçi olmak üzere toplumun tüm kesimlerinin, dünlerini, bugünlerini, geleceklerini ilgilendiren kilit bir konumdayız. Sorumluluğumuz büyük." ifadelerini kullandı.
En titiz çalışacakları konuların arasında sosyal güvenlik sisteminin yer aldığını belirten Bakan Sarıeroğlu, şunları söyledi:
"İllerimizde, ilçelerimizde ve merkezde büyük bir hassasiyet, titizlikle çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Hizmet kalitesiyle ilgili, önümüzdeki döneme ilişkin perspektifler, hedefler geliştiriyoruz. SGK'nın kurumsal kapasitesinin daha da güçlendirilmesi anlamında çalışmalarımız var. Önümüzdeki döneme ilişkin güçlü hedefler ve çıktılara ulaşacağımız yeni bir yol haritası oluşturuyoruz. Şu an 22 milyon aktif sigortalımız var. 11 milyon 200 bin pasif sigortalımız var. GSS kapsamındaki nüfusumuz yüzde 98'lere ulaşmış durumda. Belki de bu oran dünya ülkeleri içerisinde en yüksek oran."
İş gücüne katılım oranları
İstihdamın temel öncelikleri olduğunu dile getiren Bakan Sarıeroğlu, "Sayın Cumhurbaşkanımızın himayesinde istihdam seferberliğine başladık. Bu kapsamda daha güçlü hedefler ortaya koyacağız. Yeni teşvik uygulamalarını devreye sokacağız. Kadın, genç ve engellilerle ilgili yeni çalışmaları, mekanizmaları devreye sokacağız. Bununla ilgili bilgilendirmelerin daha titizlikle, hassasiyetle yapılması yaptığımız çalışmalardan daha etkin sonuçlar almamıza büyük katkı sağlayacak." değerlendirmesinde bulundu.
Sarıeroğlu, kayıt dışı çalışmayla ilgili mücadelenin sürdürüleceğini belirterek, denetim faaliyetlerinin yanı sıra vatandaşla iletişimin önemini anlattı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu, şunları kaydetti:
"Çalışma hayatının ve sosyal hakların iyileştirilmesi amacıyla sürekli teşvik, destek, prim, indirim uygulamaları yapıyoruz. Bu uygulamaların duyurularını toplumun her kesimine doğru kanallardan ulaştırmaya gayret etmeliyiz. Her zaman söylediğimiz gibi, kurumumuzu cezalandırıcı değil rehberlik edici özelliğini ön plana çıkarmamız birinci önceliğimiz olmalı ve buna yönelik çalışmalarımızı artırmalıyız. Teşvik uygulamalarımızı nasıl basitleştirebiliriz bunu çalışacağız. İş gücüne katılım oranlarımız ciddi oranda yükselme eğiliminde. İstihdam oranlarını daha fazla artırmamız gerekiyor ki işsizlikte düşüşe gidelim. Teşvik uygulamalarımızın daha etkin bir şekilde devreye girmesi gerekiyor. Bunun için il müdürlüklerimizin bilgilendirme faaliyetlerini artırmasını istiyoruz."
Kaynak: AA