Orman ve Su İşleri Bakanlığınca yılın 9 ayında, kaçak avlanan 3 bin 529 kişiye 5 milyon liradan fazla ceza verildi.
Alınan bilgiye göre, bakanlık görevlilerince eylül sonu itibarıyla 3 bin 529 kişi hakkında kaçak avlandıkları için yasal işlem uygulandı.
Kontroller sırasında, keklik, saka, yaban ördeği, tavşan, yaban domuzu, yırtıcı kuşlar, ceylan, karaca, yaban keçisi, bıldırcın, çulluk gibi yaban hayvanlarının kaçak avlandığı belirlendi.
Kaçak avcılıkta kullanılan 15 otomobil, 4 motorlu tekne, 2 traktör, 2 kamyonetin yanı sıra 672 tüfek ile kafes, dürbün, teyp, ağ gibi araç ve gereçlere el konuldu.
Kaçak avlananlara toplam 5,3 milyon lira ceza kesildi.
Bakanlıkça geçen yıl da 6 bin 949 kişi hakkında yasal işlem yapılmış, kaçak avcılara toplam 7,5 milyon lira ceza uygulanmıştı.
"Ceza gelirleri yaban hayatına harcanıyor"
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yaptığı açıklamada, av koruma ve kontrol faaliyetlerini hız kesmeden sürdürdüklerini bildirdi.
Kaçak avcılara göz açtırmadıklarını vurgulayan Eroğlu, "Bu çerçevede Doğa Koruma ve Milli Parklar ile Orman Genel müdürlükleri, jandarma, polis, muhtarlar ve fahri av müfettişlerinin de destekleriyle mücadelemiz en etkin biçimde devam ediyor. Facebook ve Twitter gibi oldukça yaygın kullanılan sosyal ağlarda yayınlanan yasa dışı av görüntülerinin tespiti yapılıyor ve kabahatliler hakkında yasal işlem uygulanıyor." dedi.
Eroğlu, uygulanan idari para ve tazminat cezaları ile "av pulu" olarak da tabir edilen avlanma izin kartı satışlarından elde edilen gelirin, av ve yaban hayatının geliştirilmesi amacıyla kullanıldığını belirtti.
Kaçak avcılığın önüne geçilmesi için mücadeleyi sürdürmelerinin yanı sıra doğal yaşamda zarar gören hayvanların tedavileriyle ilgilendiklerini anlatan Eroğlu, şunları kaydetti:
"Bu çerçevede 1 Ocak-1 Eylül'de 3 bin 517 ihbar aldık. Şahin, kartal, atmaca, balıkçıl, pelikan gibi kuş türleri çoğunlukta olmak üzere karaca, yaban keçisi, geyik gibi zarar gören yaban hayvanı türlerinin tedavi, bakım ve rehabilitasyonlarını yaptık. Bu zaman zarfında bin 400 yaban hayvanı, tedavilerinin ardından tabii yaşam alanlarına geri bırakıldı. Tabiata dönemeyecek olanlar da hayvanat bahçelerine yerleştirildi." AA