Ege İhracatçı Birlikleri'nden yapılan yazılı açıklamaya göre Türkiye, kiraz ihraç sezonunun başladığı 1 Nisan 2016'dan bu yana 3 ayda 137 milyon 835 bin dolarlık kiraz ihracatı gerçekleştirdi. Geçen yılın aynı döneminde 69 milyon 533 bin dolarlık kiraz ihraç eden Türkiye, kiraz ihracatını miktar bazında yüzde 47, değer bazında ise yüzde 98 artırdı.
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Seyyar, kirazın gelişim zamanında oluşan don ve dolu yağışı nedeniyle İzmir'in Kemalpaşa bölgesi başta olmak üzere birçok üretim merkezinde önemli miktarda rekolte kayıpları yaşandığını belirtti.
Türkiye genelindeki rekolte kaybını yüzde 30-40 civarında tahmin ettiklerini aktaran Seyyar, bu sezon Avrupa’da özellikle İspanya ve İtalya’daki kiraz rekoltesinde de düşüşler meydana geldiğine dikkati çekti.
Seyyar, rekoltenin düşmesinin ortalama ihraç fiyatlarını artırdığına işaret ederek, "Geçtiğimiz yıl 1,5-2 dolar seviyesinde olan ihraç fiyatı, bu yıl 2,5 doları buldu. Miktar olarak geçen sezonki ihracat rakamının altında kalsak bile değer olarak artıda kapatacağız. Kiraz ihracatı bu sezon yüz güldürdü diye sezonu özetlemek mümkün.” ifadelerini kullandı.
Sezon 15 gün önce başladı
Kirazın iklim koşullarından dolayı bu yıl 15 gün önce hasat edildiğini ve ihracatının da önce başladığını belirten Seyyar, "Sezon 15 gün önce başladığı için ihracat rakamlarındaki büyük fark sezon sonunda ortadan kalkacaktır. Miktar olarak 65 bin ton civarında bir ihracat gerçekleşmesini bekliyoruz. Sezonun erken gelmesinin, ürünün erken olgunlaşmasının büyük avantajını yaşadık.” değerlendirmesinde bulundu.
Almanya birinci, Rusya ikinci sırada
Türkiye’nin kiraz ihracatında Almanya 64 milyon 543 bin dolarlık tutarla ilk sırada yer alırken, Rusya 16 milyon 732 bin dolarla Almanya’yı takip etti. Türkiye, Avusturya’ya 10,8 milyon dolarlık, Hollanda’ya ise 10,3 milyon dolarlık kiraz gönderdi. Türkiye’nin kiraz ihraç ettiği ülke sayısı ise 43 oldu.