Türk sebze ve meyve üreticileri, geçen yıl yaşanan uçak krizinin ardından Rusya tarafından ülkeye girişi yasaklanan bazı ihracat ürünlerindeki kısıtlamanın kaldırılmasının sevincini yaşıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki görüşmede Putin'in, kısıtlama olan bazı kalemlerin Rusya'ya ithalatını tekrar açtıklarını açıklaması sektörü mutlu etti.
Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Sektörü ve Narenciye Tanıtım Grubu Başkanı Ali Kavak,narenciyede hasadın henüz başladığı dönemde yasaklı olan mandalina ve portakalda kısıtlamanın kalkmasının sektörün tüm paydaşlarını sevindirdiğini söyledi.
Bu kararı uzun zamandır beklediklerini belirten Kavak, "Rus halkı gerçekten Türk narenciyesini özlemişti. İki liderin yaptığı açıklamalar, üreticisinden, nakliyecisine, ihracatçısına kadar herkesi sevindirdi. Umarım yasaklı olan birkaç ürünümüzün de yasağı kalkar. Rusya'nın domates ve sebze üretimi belli zamanlarda yapılıyor, bu yüzden bu yasak da uzun sürmeyecektir." dedi.
Hükümete teşekkür
Kavak, geçen yıl iki ülke arasında yaşanan sıkıntılardan sonra, Rusya'nın Türk ürünlerinin ülkeye girişlerini yasaklamasıyla Narenciye Tanıtım Grubu ve ihracatçı birlikleri olarak sıkıntılar yaşadıklarını anımsatarak, şunları kaydetti:
"Rusya'daki kayıplarımızı telafi etmek için çok yoğun çaba içine girdik. Hükümetin bize bu süreçte çok desteği oldu. Özellikle Ekonomi Bakanlığımız ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız alternatif pazarların elde edilmesi, mevcut pazarların korunması noktasında bize büyük destekleri oldu. Hükümetimize zor zamanlarımızdaki desteğinden ötürü çok teşekkür ediyoruz. Çok şükür geldiğimiz bu nokta sektör açısında mutluluk verici. Sektör sıkıntılıydı, zor bir süreçten geçti. Ben her alanda ilişkilerin, uçak krizi öncesine göre daha güçlü ilerleyeceğine inanıyorum. Çünkü her iki toplum da ilişkilere verilen bu moladan büyük rahatsızlık duyuyordu. Mola bitti, verilen aranın iki toplumun yararına da olmadığı görüldü. Bunun farkına varılmış olması her iki topluma inanılmaz avantajlar sağladı."
Türkiye'nin narenciye üretiminin her geçen yıl arttığına dikkati çeken Kavak, "Bu yıl rekoltemiz gayet iyi, üretimimiz artış trendinde, üretim alanlarımız sürekli artıyor. Geçen yıl narenciyede 3,6 milyon ton üretim gerçekleşti. Bu sene ise 4 milyon ton üretim bekliyoruz. İhracatın en önemli ayağı mandalina oluşturuyor. Mandalinaya konulan yasağın kalkması bizi sevindirdi. İnşallah krizden önce 600 bin ton olan mandalina ihracatımız daha artacaktır. Rusya'ya yaş meyve, sebze ihracatında eski rakamları yakalayacağımıza, hatta aşacağımıza inanıyorum." diye konuştu.
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği Başkanı Rıza Seyyar da Putin'in kısıtlamayı özellikle narenciye grubunda kaldırdıklarını açıkladığına dikkati çekerek, "Diğer ürünlerimizde olmasa da bu bile ihracatçılarımızı rahatlatan bir açıklama. Kademeli olarak, halen yasak olan biber, salatalık, domates gibi sera ürünlerimizde de kısıtlama önümüzdeki dönemde kalkacak. Üzümde ciddi sıkıntılar yaşadık, narenciyede de aynı sonuç olur diye korkuyorduk." ifadelerini kullandı.
Seyyar, iki lider arasındaki iyi niyet vurgusuyla 2017 yılındaki yaş meyve sebze ihracatından beklentilerinin daha yüksek olduğunu sözlerine ekledi.
Türkiye'nin Rusya'ya yaş meyve ve sebze ihracatı
Türkiye'nin yaş meyve sebzede en büyük pazarı olan Rusya'ya ihracat 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde yüzde 6 düşerek 877 milyon dolar olmuştu. 2015'in Kasım ayında yaşanan "uçak krizinin" ardından Rusya'nın Türkiye'den yaş meyve sebze ithalatını yasaklamasıyla Türkiye'nin Rusya'ya ihracatı 2016'nın yılının 9 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 80 azalarak 544 milyon dolardan 109 milyon dolara gerilemişti.
Son 5 yılda ve bu yılın 9 ayında Türkiye'nin Rusya'ya yaş meyve sebze ihracatı şöyle oldu:
Yıllar İhracat (dolar)
2011 838.145.000
2012 795.587.000
2013 876.072.426
2014 938.155.525
2015 877.316.857
2016 (9 ay) 109.784.404 AA