Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) tarafından yürütülen Amfibi Gemi (LST) Projesi kapsamında, Anadolu Deniz İnşaat Kızakları Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından inşa edilen gemilerden ikincisi "Sancaktar" yarın denize indiriliyor.
SSM'den yapılan yazılı açıklamaya göre, LST Tedarik Sözleşmesi kapsamında, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacına yönelik, ana görev fonksiyonu amfibi harekat ve ateş desteği olan 2 amfibi gemi tedarik ediliyor.
Bu kapsamda Anadolu Deniz İnşaat Kızakları Sanayi ve Ticaret AŞ (ADİK Tersanesi) tarafından inşa edilen gemilerden ikincisi Sancaktar'ın yarın ADİK Tersanesi’nde düzenlenecek törenle denize indirilmesi planlanıyor.
Gemilerin ana görevi amfibi harekat, araç ve teçhizatlarıyla birlik nakli ve ateş desteği olarak tanımlanıyor. Gemiler, gelişmiş ve ileri muhabere, elektronik ve komuta kontrol imkanları ile harekat ve lojistik görevlerine katkı sağlamanın yanında, gerektiğinde doğal afet yardım görevlerini yerine getirecek imkan ve kabiliyetlere de sahip. Bu çerçeve söz konusu gemiler, Türkiye'nin deniz gücünün dünya denizlerinde temsiline de katkı sağlayacak. Ayrıca savaş sistemi tasarım ve entegrasyonu da milli olarak gerçekleştiriliyor.
Birinci gemi Bayraktar'ın Şubat 2017, ikinci gemi Sancaktar'ın ise Ekim 2017'de göreve başlaması planlanıyor. Tedarik edilen amfibi gemiler; Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz harekat alanları ile çevre ve uzak denizlerin uluslararası sularında emniyetle seyir yapabilecek.
Gemi tek tekneli, deplasman tipi ve tamamen çelik konstrüksiyon olarak inşa edildi. Üst binası balistik korumalı gemi, nükleer, biyolojik ve kimyasal saldırılar için tam personel korumasına sahip. Türkiye'de özel sektör tersaneleri tarafından inşa edilen en büyük ve ileri teknolojiye sahip harp gemisi konumunda olan amfibi gemiler, Türk Loydu tarafından sertifikalandırılacak.
Yerli ve özgün tasarımla inşa edilen gemide, bir adet 15 tonluk genel maksat helikopterinin iniş kalkışına olanak sağlayacak platform bulunuyor. Boyu yaklaşık 139 metre olan gemilerin, 18 knot maksimum sürat yapması öngörülüyor.
Öte yandan, gemide yerli üretim Komuta Kontrol Sistemi ve Stabilize Makineli Tüfek Platformu ile beraber pek çok elektronik sistem ve silah sistemi bulunuyor.