İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, yaptığı açıklamada, pazarlarda satılan kozmetik ürünlerin, Türkiye'de satılan toplam kozmetik ürünlerinin yüzde 20'si kadar olduğunu, 600 milyon dolarlık bir pazara ulaştığını söyledi.
Pazarlarda satılan kozmetik ürünlerin denetlenmediğini, bu nedenle konuyu Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na ilettikleri bilgisini veren Akyüz, ancak o bölgeden zabıtanın sorumlu olduğuna yönelik yanıt aldıklarını kaydetti.
Bu ürünlerin kontrolsüz ürün olduğuna dikkati çeken Akyüz, "Vergi diye bir şey yok, devletten de gidiyor." ifadelerini kullandı.
Pazarda satılan ürünler arasında taklit ürün olduğuna vurgu yapan Akyüz, "Bunların bir kısmı denetimi olmayan, ruhsatı olmayan, gümrükte reddedilen, geri gelmiş, iade edilmiş ürünler. İçeriğindeki kimyasal veya ambalajından dolayı hatalı ürünleri de toplayıp pazarlarda satıyorlar." diye konuştu.
Sosyal medya üzerinden 300 milyon dolarlık satış
Murat Akyüz, sosyal medya üzerinden satılan ve taklit olan kozmetik ürünlere yönelik cezanın neredeyse olmadığını bildirdi.
Bu konuda caydırıcı bir yaptırım uygulanmadığını vurgulayan Akyüz, sosyal medya üzerinden taklit ürün satışlarının furya halinde devam ettiğini vurgulayarak, "İnsanlar inanarak alıyor. Fotoğraflar orijinalin fotoğrafı, ama gönderilenler kopya." dedi.
Akyüz, sosyal medya üzerinden yapılan satışların kozmetik sektörünün yüzde 10'unu, yani 300 milyon dolarlık kısmını oluşturduğunu tahmin ettiklerini dile getirdi.
Sosyal medya üzerinden yapılan satışlarda da insan sağlığının tehdit altında olduğuna işaret eden Akyüz, aynı şekilde pazardan yapılan satışlarda olduğu gibi burada da devletin vergi yönünden gelir kaybının olduğunu bildirdi.
"Türkiye'de kişi başı kozmetik tüketimi 22 avro"
İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Akyüz, Türkiye'de kişi başı kozmetik tüketimi 22 avro civarında iken, tüketimin en yüksek olduğu İsveç ve Norveç gibi kuzey Avrupa ülkelerinde bu rakamın 200 avrolara çıktığını söyledi.
Arap ülkelerinde yıllık kişi başı kozmetik harcamasının ortalama 100 avro civarında olduğu bilgisini veren Akyüz, Türkiye'de kişi başına düşen kozmetik harcamasının son 5 yılda stabil seyrettiğini, ama bundan sonra bu bütçenin artmasını beklediklerini dile getirdi.
Akyüz, Türkiye'deki erkek kozmetiğinin büyüklüğünün 300 milyon avro civarında olduğunu, erkek tarafında en büyük rağbetin saç ürünleri, tıraş ürünleri, losyonlar ve parfümler şeklinde ilerlediğini, ancak tırnak bakım ürünlerine yönelik taleplerin de artmaya başladığının altını çizdi.
Sosyal medya kullanımının artması ve ünlülerin kullandıkları ürünleri bu mecralarda paylaşmasının markalara yaradığından bahseden Akyüz, "Hiç beklemediğiniz, hatta o markaların bile beklemediği atılımlar olmaya başladı. Bu giderek artacak. Bizim online satış tarafını daha da artırmamız lazım." diye konuştu.
Ancak Türkiye'nin kozmetikteki en büyük dezavantajının çok fazla sahte ürün bulunması olduğuna işaret eden Akyüz, burada çözümün çok sık denetimden geçtiğini anlattı.