Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle yaptığı açıklamada,ihracatçıların geçen yılı rekorla kapattığını, her geçen ay rekorların konuşulduğunu belirterek, uzun zamandır ihracat rakamları ile ilgili güzel verilerin geldiğini söyledi.
Gülle, ihracat artışının haziranda belki de seçimin etkisiyle biraz beklentilerin altında kaldığını söyleyerek, "Ancak şu anda temmuzda yüzde 20'nin üzerinde bir artışla gidiyoruz. Belki ay sonunda en yüksek temmuz rakamı açıklayacağız. Bu da geçen ay 161,5 milyar dolar olan ihracat rekorunu daha da yukarıya koyacak. Yıl sonundaki 173 milyar dolarlık hedefi yakalamada önemli bir eşik olacak" diye konuştu.
Temmuzda iyi bir ihracat rakamı geleceğinin müjdesini veren Gülle, eylül, ekim ve kasımdaki performans ile ihracat hedefini tutturacaklarını ve biraz da geçecek gibi bir projeksiyon gözlediklerini açıkladı.
"İran'a ayrıca çalışmalı, Afrika'ya yoğunlaşmalıyız"
Gülle, küresel ekonomide gittikçe artan korumacı politikalarının hatırlatılması üzerine, Gümrük Birliği'nin ticaret savaşlarında kendilerini bazı ülkelerde kısıtladığını söyledi.
Gülle, "Üretim bir ülkenin olmazsa olmazı, ihracat da ikinci olmazsa olmazı. O yüzden biz üreteceğiz ve çok satacağız" dedi.
Bu değişimi iyi okumaları gerektiği belirten Gülle, şunları dedi:
"İran'a ayrıca çalışmamız, komşularımızla ayrı strateji ve ilişkileri yürütmemiz gerekiyor. Afrika'yı çok iyi okumamız ve çalışmamız gerekiyor. Artık yeni pazar, yeni dünya Afrika. 500 milyar dolarlık bugün bir ticareti olan kıtada biz 12 milyar dolarlık ihracatla varız. Sayın Cumhurbaşkanımıza olan sevgiyi görüyoruz, Türkiye'ye olan ilgiyi görüyoruz ama biz bunu ticaretle taçlandıramıyoruz. O yüzden bu ülkelere özel çalışmalar yapmamız lazım. Heyetler getirip ticareti karşılıklı hale getirmemiz gerekiyor.
Türk Ticaret Merkezleri Projesi’nin en doğru uygulanması gereken yerlerden bir tanesi olduğu kanaatindeyim. Çünkü bizi seven, bizi isteyen, bizimle ticaret yapmak isteyen bir bölgeye ticareti iyi şekilde yapmamak bizi sorumlu tutar. Biz bu sorumluluğu en iyi şekilde alıp bu ülkelerle ticareti artırmalıyız. Burada fırsat var, imkan var. Türk ihracatçısı da imkan neredeyse orada olmuştur. Bu fırsatları çok iyi okumalıyız."
"Otomotivde ihracat artışı 3-4 milyar dolarlık bir artışa sebep oluyor"
Otomotiv sektörü ihracatının yıl sonunda 31-32 milyar dolar seviyesine denk gelebileceğini anlatan Gülle, “Bunu daha yukarıya götürebiliriz. Konjonktürel olarak bir takım daralmalar olabilir ama biliyoruz orada yüzde 10’luk bir ihracat artışı 3-4 milyar dolarlık bir artışa sebep oluyor. O açıdan bu sektörlerimiz ilave bir teşvik beklentisinden ziyade mevcut teşviklerle ve başka sorunlarının çözümüyle bunları yapabilecek güçteler” dedi.
Kaynak: AA