ABD'de başkanlık için yarışan Cumhuriyetçi aday Donald Trump, seçilmesi halinde vergi oranlarında önemli oranda indirim yapacağı taahüdünde bulundu.
Emlak milyarderi Trump, Michigan eyaletinin Detroit kentinde yaptığı konuşmada, başkan seçilmesi durumunda yapacağı vergi reformlarını açıkladı.
Başkanlık yarışını kazanması durumunda, ülkenin karmaşık vergi sistemini basitleştireceğini vadeden Trump, bu amaçla şu an yedi kademeden oluşan gelir vergisi çizelgesini, üç kademeye düşüreceğini anlattı.
En yüksek gelir vergisi oranının yüzde 40'tan yüzde 33'e indirileceğinin sözünü veren Trump, diğer iki gelir kademesine yönelik oranların ise yüzde 25 ve yüzde 12'ye çekileceğini söyledi.
Trump, daha önceki kampanya konuşmalarında gelir vergisine yönelik oranları yüzde 25, yüzde 20 ve yüzde 10'a düşüreceğini açıklamıştı.
"Kurumlar vergisini yüzde 35'ten yüzde 15'e indireceğim"
Trump, ABD'nin yüzde 35 ile gelişmiş ülkeler içinde en yüksek kurumlar vergisine sahip olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Biz, ABD'de üretim yapan şirketleri cezalandırıyoruz ama ABD'ye ithalat yapan şirketler düşük gümrük vergilerimizden faydalanıyor. Ben başkan olduğumda, hiçbir Amerikalı şirket yüzde 15'in üzerinde kurumlar vergisi ödemeyecek. Bundan en çok küçük işletmeler faydalanacak. Böylece istihdamı ABD'de tutacağız. Ayrıca, Amerikalı şirketlerin yurtdışında tuttukları trilyonlarca doları ABD'ye geri getireceğiz. Ben istihdamın ve servetin bu ülkede kalmasını istiyorum. Biz dünyayla yarış içindeyiz ve Amerika'nın kazanmasını istiyorum. Ben başkan olduğumda ABD yeniden kazanmaya başlayacak."
"Clinton çok konuşuyor ama eylem yok"
Vergi reformlarının başta küçük ölçekli olmak üzere tüm işletmelere fayda sağlayacağını ve istihdamı artıracağını kaydeden Trump, rakibi Clinton'ın ise bu alanda başarısız olacağını savundu.
Trump, bu noktada, Clinton'ın New York Senatörü olduğu dönemde bölgedeki işsizliğin arttığını öne sürerek, eski First Lady'i ''çok konuşmak ama eyleme geçmemekle'' eleştirdi.
Kendisinin New York'un yeniden yapılandırılması ve kalkınmasında kritik rol oynadığını kaydeden Trump, ''New York şehri bir felaket içindeydi ve biz onu yeniden büyük yaptık. Ülkemiz için yapmak istediğim şey işte bu.'' ifadelerini kullandı.
Trump, aynı zamanda Clinton'un geçmişte NAFTA gibi ''istihdam imkanlarını öldüren'' ticaret anlaşmalarını desteklediğini belirterek, Demokrat adayın başkan seçilmesi halinde şimdi karşı çıkmasına rağmen Trans Pasifik Ortaklık (TPP) anlaşmasını da onaylayacağını ileri sürdü.
NAFTA'nın başta otomobil sektöründe olmak üzere binlerce iş pozisyonun kaybolmasına yol açtığını savunan Trump, bir zamanlar otomobil üretiminin başkenti olarak tanımlanan ancak daha sonra fabrikaların bir bir kapanmasıyla iflas bayrağını çeken Detroit hakkında ise ''Detroit hala Clinton'dan, özür dilemesini bekliyor. Clinton da felaketti, Obama da felaketti.'' dedi.
TPP'nin yürürlüğe girmesinin ekonomi üzerinde yıkıcı etkileri olacağını iddia eden Trump, Clinton'un bu yüzden durdurulması gerektiğini söyledi.
Obama'ya da yüklendi
Trump, konuşmasında sadece Demokrat rakibi Hillary Clinton'a değil, Obama yönetimine de yüklendi.
Barack Obama'nın başkanlık döneminde ortalama büyümenin yüzde 1,2 seviyelerine gerilediğini anlatan Trump, bunun ABD tarihindeki en zayıf toparlanma süreçlerinden biri olduğunu vurguladı.
Trump, ayrıca Obama'nın devlet borcunu ikiye katladığını, ülkede iş gücüne katılmayan kişi sayısının 94 milyona yükseldiğini ve gıda pulu programına 12 milyon Amerikalının daha eklediğini iddia ederek, Barack Obama ve Bill Clinton yönetimlerince uygulanan vergi ve harcama programları işsiz Amerikalılardan suskun bir ulus yarattı.'' diye konuştu.
ABD Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan resmi verilerin işsizliği yüzde 5 seviyelerinde göstermesini ''Modern Amerikan siyasetinin en büyük hilelerinden biri'' olarak değerlendiren Trump, gerçek işsizliğin çok daha yüksek olduğunu ileri sürdü.
Trump'ın konuşması, özellikle Obama yönetimine yüklendiği sıralarda protestocuların alkışlarına ve ıslıklarına maruz kaldı.
"Aşırı regülasyon ekonomiyi yüzde 25 küçülttü"
Trump, ayrıca gereğinden fazla yasal düzenlemelerin (regülasyon) ülkeyi her yıl 2 trilyon doların üzerinde zarara uğratarak, ekonominin yüzde 25 daha küçük kalmasına neden olduğunu vurguladı.
Aşırı regülasyonu, "gemi çapasına" benzeten Trump, "Artık bizi dibe çeken bu çapadan kurtulma zamanı geldi. Regülasyonları olabildiğince azaltacağım." ifadesini kullandı.
"Globalizm değil, Amerikanizm"
ABD Başkanı Barack Obama ve Demokratların aday Hillary Clinton'ın enerji alanındaki politikalarını da eleştiren Trump, temiz enerji vizyonu nedeniyle ABD'de birçok kömür madeninin kapatıldığına ve çalışanların işsiz kaldığına işaret ederek, enerji alanında yapmak istediği reformları da kamuoyuyla paylaştı.
Trump, başkanlık koltuğuna oturması durumunda, kömür madenlerini yeniden işletmeye sokacağını ve kömürle çelik işçilerine istihdam yaratacağını belirterek, enerji üzerindeki düzenlemelerin kaldırılması durumunda ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının yılda ortalama 100 milyar dolar artacağını savundu.
ABD'de yeni bir enerji devrimi başlatacağını bildiren Trump, "Yollarda Amerikan arabaları, havalimanlarında Amerikan uçakları ve limanlarda Amerikan gemileri olacak. Bunlar Amerikan enerjisiyle yapılacak. Amerikan çeliğini bu ulusun omurgasına Amerikan işçileriyle oturtacağız. Yöntemimiz globalizm değil, Amerikanizm olacak." dedi.
Trump, başkan olması durumunda alacağı ilk kararlardan birinin, Başkan Obama'nın yaptığı sağlık reformunu (Obamacare) yürürlükten kaldırmak olacağını ifade ederek, 2 milyon kişiye daha istihdam sağlayacağını kaydetti.
Söz konusu vergi, ticaret, regülasyon ve enerji reformlarının ABD için yeni bir dönem başlatacağını vurgulayan Trump, "Amerika'nın hiç olmadığı kadar büyük ve güçlü olduğunu tüm dünyaya göstermeye hazırız." diye konuştu.