Rus doğal gazını Türkiye'ye ve Avrupa’ya nakledecek TürkAkım projesi, Karadeniz'in altından döşenen her biri 15,75 milyar metreküp kapasiteye sahip 930 kilometre uzunluğunda iki boru hattından oluşuyor. İlk hattın Türkiye'ye, ikinci hattın da Avrupa ülkelerine doğal gaz sevki gerçekleştirmesi öngörülüyor.
Proje kapsamında, Karadeniz'i boydan boya geçen 930 kilometrelik boru döşendi. Proje tamamlandığında yılda 31 buçuk milyar metreküp doğal gaz, Rusya’dan Türkiye’ye gönderilecek.
İmzalar 2014’te atıldı
TürkAkım, Türkiye'nin enerjide merkez olma hedefinin kilometre taşlarından biri. Proje kapsamında, iki ülkenin milli gaz şirketleri Aralık 2014'te buluştu ve mutabakat anlaşmasını imzaladı.
Boru hattının deniz kısmı Rusya'nın Anapa kentinden başladı. Gazın denizden çıkış noktası Tekirdağ Kıyıköy. Hattın kara kısmı ise Türkiye'nin batı sınırlarına kadar uzatılacak.
Kara kısmı için 13 bin 500 istihdam öngörülüyor
Boru hattının kara ve deniz kısmına yönelik yatırımlar yaklaşık 7 milyar dolar. Sadece kara kısmının yapımı için 13 bin 500 kişinin istihdam edilmesi bekleniyor. İlk hat Türkiye'nin ihtiyaçları için kullanılacak, diğer hat ise Rus gazını Avrupa pazarlarına ulaştıracak.
Yılda her biri 15,75 milyar metreküp kapasiteli 2 hat Rusya’nın en büyük doğal gaz rezervlerini doğrudan Türkiye’nin dağıtım şebekesine bağlayacak. Böylece Türkiye'nin enerjide ticaret üssü olması için bir adım daha atılmış olacak.
Pioneering Spirit Karadeniz’de bir ilke imza attı
Türk Akım'ın deniz altı boru hattını dünyanın en büyük inşaat gemisi Pioneering Spirit döşedi. 477 metre uzunluğunda 124 metre genişliğindeki gemi, Karadeniz'in derin sularında bir ilke imza attı.
Tarihi Türk akım projesinde ilk doğal gazın 2019’da borulara verilmesi bekleniyor.
Kaynak: TRT Haber