2017-2019 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'dan (OVP) derlenen verilere göre, Türkiye geçen yıl 37 milyar 800 milyon dolarlık enerji ithalatında bulundu.
Programa göre, enerji gibi ithal girdilere bağımlılığın azaltılması ve hizmetler ticaretinde yaşanan gelir kaybının telafi edilmesiyle gelecek yıl cari açığın milli gelire oranının yüzde 4,2 olması hedefleniyor.
Uluslararası piyasada petrol fiyatlardaki düşüşün etkisiyle bu yıl sonunda Türkiye'nin enerji ithalatı faturasının 10 milyar 300 milyon dolar azalışla 27 milyar 500 milyon dolara gerileyeceği öngörülüyor. Bu miktarın ekonomik faaliyetlerdeki ivmelenme ve petrol fiyatlarındaki yukarı yönlü eğilimin devamına bağlı olarak, gelecek yıl 32 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. 2018'de enerji ithalatının 37 milyar dolar, 2019'da 41,3 milyar dolar olması bekleniyor.
Brent tipi ham petrolde ise yıllık ortalama fiyatının 2017'de varil başına 50,7 dolar, 2018'de 53,5 dolar ve 2019'da ise 55,6 dolara çıkacağı öngörülüyor.
Yerli ve yenilenebilir kaynaklara ağırlık verilecek
Programda, enerji arz güvenliğinin sağlanması için yerli ve yenilenebilir kaynaklara ağırlık verileceği ve nükleer teknoloji yatırımlarının sürdürüleceği belirtildi.
Rüzgar, güneş, hidroelektrik gibi alternatif enerji kaynakları üreten tesislerde kullanılan makine ve teçhizatın yurt içinde üretilmesine yönelik çalışmaların hızlandırılacağı ve komşu ülkelerle elektrik ticaretini kolaylaştırmak amacıyla elektrik iletim şebekesinin güçlendirileceği ifade edildi.
Ayrıca, kömür ve jeotermal gibi yerli kaynakların potansiyelinin tespitine yönelik arama faaliyetlerine hız verileceği ve madenlerin ekonomiye kazandırılması için yeni bir işletmecilik modelinin geliştirileceği kaydedildi. AA