Türkiye'de ocak-eylül döneminde yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üreten santrallere 9 milyar 25 milyon lira teşvik ödemesi yapıldı.
Enerji portföyündeki yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını maksimum seviyede kullanmak isteyen Türkiye, Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM) kapsamında rüzgar, hidroelektrik, jeotermal, biyokütle ve güneş enerjisi kaynaklarından elde edilen elektriğe kilovatsaat başına alım garantisi uyguluyor.
Söz konusu garanti kapsamında santrallere, kilovatsaat başına rüzgar ve hidroelektrik için 7,3 dolar cent, jeotermal için 10,5 dolar cent, biyokütle ve güneş için de 13,3 dolar cent teşvik veriliyor. Bu teşvikler yerli ekipman kullanımına göre ufak çapta değişiklikler gösterebiliyor.
Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerinden yapılan derlemeye göre, YEKDEM kapsamındaki kaynaklardan üretilen elektriğe ocak-eylül döneminde toplam 9 milyar 25 milyon lira ödendi. Bu miktarın 327 milyon 53 bin liralık bölümünü lisanssız elektrik üretim santralleri aldı.
Bu dönemde, YEKDEM kapsamındaki santrallerden 36 milyar 515 milyon 289 bin kilovatsaat elektrik üretildi.
Geçen yıl sonunda YEKDEM kapsamındaki teşviklerden yararlanmak için başvuran 560 tesisten 556'sının başvurusu kabul edildi.
Kurulu gücü 14 bin 684 megavatı bulan bu tesislerin, yıllık 59 milyar kilovatsaat üretim yapması hedefleniyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu nisan ayında yaptığı düzenlemeyle, üretim dengesizliklerini azaltan YEKDEM santrallerinin ek gelir elde edebilmelerinin önünü açmıştı.