Gaziantep'in Nizip ilçesinde binbir emekle toplanıp fabrikalarda yağı çıkarılan, arta kalan posasından da sabun yapılmak için ikinci kez yağı alınan zeytinin atıkları, kurutulduktan sonra preslenerek pirina oduna dönüştürülüyor.
Nizip'te pirina odunu üreten Ahmet Doğan, zeytin ve zeytinyağıyla meşhur olan ilçede zeytinin çöpünün bile ziyan edilmediğini söyledi.
Nizip'teki fabrikalarda yağları alınan zeytinden arta kalan posaları kuruttuklarını anlatan Doğan, "Yağı alınan zeytinden geriye kırılmış çekirdekleri ve kabukları kalıyor. Bunu alarak kurutuyoruz. Daha sonra özel makinelerimizde presleyerek odun haline getiriyoruz. Buna pirina odunu deniliyor. Pirina odunları ilçede ve çevre illerde rağbet gören bir ürün. Hem ucuz hem de çevreci." dedi.
Doğan, pirina odunlarının yüksek kaloriye sahip olduğunu ve sobaya atıldığında 4-5 saat ısı verdiğini belirterek, "Bir torba pirina odunu 38,5 kilogram geliyor. 26 torba yani yaklaşık 1 ton pirina odununu 300 liraya satıyoruz. 1 ton kömürün fiyatı ise 650-700 lira. Bu odunu bilmeyen çok ama yakıp kullandıktan sonra çok iyi ısıttığını söylüyor müşterilerimiz. İlçemizde ve çevre illerde çok tercih edilen bir yakıt. Evlerin yanı sıra ekmek fırınlarında da kullanılıyor. Bilenler kalorifer kazanlarında da kullanıyor. Biz günlük 10 ton üretim yapıyoruz" diye konuştu.
Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekir Erol Ak da pirinanın zeytinden elde edilen ekonomik ve çevre dostu bir yakıt olduğunu belirtti.
Zeytinin yağı alındıktan sonra geriye kalan bölüme "pirina" adı verildiğini anlatan Ak, şunları kaydetti:
"Kuru pirina özel makinelerde sıkıştırılıp preslenmesiyle odun haline getirilir. Kurutulmuş zeytin posalarının içine hiçbir katkı maddesi katılmadan, yüksek basınçla sıkıştırılarak odun kalıpları oluşturulur. Kuru pirinaya göre daha az rutubet içerir. Tozu yoktur. Makine içinde yüksek basınçla sıkıştırılan posalar, çapı 20 santimetre civarında bir borudan çıkartılmaktadır. 20-25 santimetre uzunluğuna ulaşınca kesilmek suretiyle oluşturulan silindir şeklindeki kalıplar, güneş görebilen açık alanda yaklaşık 15-20 gün kurutulmaktadır. Belli bir kuruluğa erişen pirina odunlar, paketlenerek pazarlanmaktadır. 1 ton pirinanın yanmasıyla sadece 20 kilogram kül oluşur. Kolorisi yüksektir, ısıl değerlerinin 3 bin 500-5 bin 500 kilo kalori arasında olduğu bildirilmektedir. Yani verimi yüksektir, yanma esnasında cüruf oluşmaz. Hem çevre kirliliğine engel olunmuş olur hem de yakıt olarak kullanılmasıyla enerji üretimine katkısı olur. Pirina odunu çevre dostudur, havayı kirletmez. " AA