SBK Holding'in, kurduğu 6 şirket arasında hayali ürünler göstererek 132 milyon dolar transfer ettiği ve kara para akladığı tespit edildi.
İstanbul Emniyeti Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 4 ilde İstanbul merkezli operasyon düzenlendi.
Gözaltı kararı verilen 19 şüpheliden 10'u yakalandı.
Kara para operasyonunda TRT Haber detaylara ulaştı
SBK Holding'in, kurduğu 6 şirket arasında hayali ürünler göstererek 132 milyon dolar transfer ettiği ve kara para akladığı tespit edildi. İstanbul Emniyeti Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 4 ilde İstanbul merkezli operasyon düzenlendi.
Gözaltı kararı verilen 19 şüpheliden 10'u yakalandı. Şüphelilerden 8'inin yurt dışında olduğu öğrenildi. Bir şüpheli ise aranıyor.
“Kara para aklayan SBK Holding'e ait şirketlerin serverlarının, operasyon öncesi kaçırıldığı ortaya çıktı."
— TRT Haber Canlı (@trthabercanli) December 29, 2020
İstanbul'da düzenlenen 132 milyon dolarlık kara para operasyonunun ayrıntılarına @trthaber ulaştı.https://t.co/Pf0pkgJzZB pic.twitter.com/E8OTkT04ny
Kaçırılan serverlarda ne vardı?
TRT Haber, operasyonun ayrıntılarına ulaştı. SBK Holding'e ait şirketlerin serverlarının operasyon öncesi kaçırıldığı ortaya çıktı. Polis kaçırılan serverları arıyor.
Şöminede yanmış cep telefonu
SBK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz'ın evindeki şöminede yanmış cep telefonu bulundu. SBK Holding'e ait şirketlerde arama devam ediyor.
SBK operasyonunda yeni görüntü: Kağıt üzerinde milyoner bekçi
SBK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz'ın şirketlerine yönelik yapılan operasyonlarda Komaks isimli şirkete arama için gidildiğinde çok ilginç bir durumla karşılaşıldı.
Binanın bekçisi Ziyattin Bartık'tı. Araştırıldığında bekçinin Lüksemburg'da kurulu Ivory S.A.l isimli şirketin sahibi olduğu ortaya çıktı.
2018 yılından bu yana şirketin sahibi olan, aynı zamanda üzerine 7 milyon lira değerinde villa alınan kişi hala bekçilik yapmaya devam ediyordu.
Bekçi Bartık, SBK Holding sahibi Korkmaz'ın üzerine kara para aklamak için üzerine şirketler kurdurduğu kişilerden sadece biriydi.
132 milyon dolar kara para aklandığı tespit edildi
Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, SBK Holding ve holdinge bağlı 6 şirketin hesaplarında yaptığı incelemelerde 132 milyon dolar kara para aklandığını belirledi.
Korkmaz hakkındaki iddialar
Suçlarını itiraf eden ve mahkum olan Kingston kardeşlerin ABD Hazinesini dolandırarak elde ettiği yarım milyar dolar civarındaki teşviklerin en az 134 milyon dolarının Türkiye'ye gönderildiği, bu parayla 2014 ile 2018 yılları arasında Sezgin Baran Korkmaz'ın kontrolünde ilaç, inşaat ve teknoloji başta olmak üzere birçok farklı yatırımlar yapıldığı ve şirketler alındığı iddia edilmişti.
Kingston kardeşlerin, Türkiye'ye gönderdiği paranın işlem belgeleri de dahil olmak üzere, Korkmaz ve Türkiye irtibatlarıyla ilgili iletişim bilgilerini Amerikalı savcılarla paylaştığı ve sonrasında, ABD'de Utah Federal Savcılığının mahkemeye başvurarak iş insanı Sezgin Baran Korkmaz'ın Türkiye'deki varlıklarının ABD tarafından geri alınmasını talep ettiği belirtilmişti.
Ayrıca, Sezgin Baran Korkmaz ile Kingston kardeşleri tanıştıran ve iş birliği yapan Lev Dermen'in de Korkmaz'ın Türkiye'deki finansörü olduğu öne sürülüyor.