Etismesgut Dernekler Platformu ile bir araya gelen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Anayasa değişikliği ile yeni hükümet sistemine ilişkin bilgiler verdi.
Türkiye'nin tek elden, tek merkezden yönetilmesinin önemine işaret eden Arslan, "16 Nisan'da karar da sizin, söz de sizin. Ben çok yüksek oranda 'evet' çıkacağını düşünüyorum." diye konuştu.
Arslan, daima halkın içinde olduklarını, o nedenle de halkın düşüncesini bildiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:
"Anayasa değişikliğiyle seçim sandığında en az yüzde 50 oy alan biri cumhurbaşkanı olabilecek, aynı zamanda hükümet de o olacak. Millet direkt sandıkta hükümetine karar versin istiyoruz. Hükümet de ömrünün 5 yıl olduğunu bilecek, 5 yıl boyunca çalışacak. Bunun sonunda da vatandaşa hesap vereceğini bilecek. Vatandaş beğenirse devam edecek. Şu anda cumhurbaşkanı Meclisi seçime götürebiliyor ama kendine bir şey olmuyor. Yeni sistemde cumhurbaşkanı, Meclisi seçime götürürse kendisi de seçime gidecek."
Mevcut sistemde cumhurbaşkanının vatana ihanet haricinde sorgulanamadığını anımsatan Arslan, yeni sistemde cumhurbaşkanının her şeyden sorumlu olacağını ve her şeyle ilgili hesap vereceğini söyledi.
"Yargı bağımsız ve tarafsız olmalı"
Arslan, 2023-2053 hedefleri belirlediklerini, uzun vadeli planlar yaptıklarını vurgulayarak, " Yargıya müdahale etmiyoruz. Yargı bağımsız olmalı ama sadece bağımsız olursa 17-25 Aralık'ta, 15 Temmuz'da olduğu gibi bağımsız yargıç birinin taraftarı oluyor. Biz hem bağımsız, hem tarafsız olsun istiyoruz. Yeni sistemde hükümet, bütçe dışında kanun tasarısı teklifi götüremeyecek. Milletvekilleri teklifi hazırlayacak ve yasalaştırabilecek. Milletvekillerinin etkinliği, Meclisin gücü artıyor. Örneğin, HSYK'nın 13 üyesi olacak, 7'sini Meclis atayacak. " değerlendirmesinde bulundu.
Milletvekili sayısıyla ilgili tartışmalara değinen Arslan, "Milletvekili sayısı 600 olsun diyoruz. Bu sayının artması daha önce CHP'nin teklifiydi. İngiltere'nin nüfusu bizimki kadar, bin 400'ün üzerinde, Almanya'da, Fransa'da 600'ün üzerinde. Başka zamanlar örnek aldığımız ülkeler bunlar." diye konuştu.
"Gençleri geleceğe hazırlamalıyız"
Arslan, 25 yaşın altındaki gençlerin yolunun açılmasını istediklerini belirterek, "Gençleri geleceğe hazırlamamız lazım. 25 yaşın altındakiler de seçilebilsin diyoruz. Suç işlerken 18 yaşındaki genç 40 yaşındaki gibi yargılanabiliyor. Cumhurbaşkanı seçerken 40 yaşındaki gibi oy hakkı var. Gençler geleceğimizin teminatı." ifadelerini kullandı.
Daha iyi hizmet etmek için başbakan ve cumhurbaşkanı kavgasının olmadığı bir hizmet sistemi istediklerine işaret eden Arslan, büyük pastayı paylaşmaya alışanların referandumdan 'hayır' çıkmasını istediklerini söyledi.
Dünyadaki mazlum ve mağdurlar için Anayasa değişikliğinin çok önemli olduğuna dikkati çeken Arslan, şöyle devam etti:
"İmam Şafi'nin de dediği gibi düşman oklarının hedef aldığı nokta sizin menfaatinize olandır. FETÖ'nün, dış güçlerin, PKK'nın okları 'evet'i hedef alıyor. Daha da büyümemiz, güçlenmemiz lazım. Bu sadece 80 milyonun değil, bu coğrafyayı umut olarak gören mazlumların, mağdurların yüklediği sorumluluktur. 16 Nisan'da milletin vereceği karar kendi geleceği için doğru olan karardır. "