Türkiye 2016 'da, teknolojisi ve yatırım büyüklüğüyle dünyada adından söz ettirecek çapta projeleri birer birer hayata geçirdi.
1
Osmangazi Köprüsü
252 metre kule yüksekliği, 35,93 metre tabliye genişliğine sahip köprü, bin 550 metre orta açıklığı ve toplam 2 bin 682 metre uzunluğuyla dünyanın 4`üncü en büyüğü oldu.
2
Osmangazi Köprüsü
Zaman ve yakıt tasarrufu sağlaması bakımından örnek gösterilen köprü, 30 Haziran’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım`ın da katıldığı törenle hizmete açıldı. Köprü, Körfez çevresinde 2 saate yakın süren yolu 4 dakikaya düşürdü.
3
Boğaz`ın yeni incisi
İstanbul Boğazı`nın üçüncü incisi Yavuz Sultan Selim Köprüsü de birçok özelliğiyle dünya mühendislik tarihi için önemli bir yere sahip.
4
Boğaz`ın yeni incisi
59 metre genişliği ile dünyanın en geniş asma köprüsü konumunda bulunan köprünün, bin 408 metre ana açıklığı ve yan açıklıklarıyla toplam boyu 2 bin 164 metreye ulaşıyor. Bu yönüyle üzerinde raylı sistem bulunan dünyanın en uzun asma köprüsü Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 26 Ağustos’ta hizmete alındı.
5
Deniz altında ikinci gerdanlık Avrasya
Avrasya Tüp Geçişi, denizin 106 metre altında inşa edildi. Dünyada, denizin en derininde yapılan ilk projenin uzunluğu 14,6 kilometre ve bunun 3,4 kilometrelik kesimi denizin altından tünelle geçiliyor.
6
Deniz altında ikinci gerdanlık Avrasya
Marmaray’ın kardeşi olarak görülen Avrasya Tüp Geçişi, 20 Aralık`ta hizmete girdi.
7
Ilgaz`ı dize getiren tünel
İlk kazmanın 2012`de vurulmasının ardından yer altında yüzlerce metre yol katedilerek bin 875 metre yüksekliğindeki Ilgaz Dağı dize getirilerek inşa edilen tünel, bugün törenle hizmete girecek.
8
Keşif ve gözlem uydusu GÖKTÜRK-1
TSK`nın hedef istihbaratına yönelik uydu görüntüsü ihtiyacını karşılayacak Göktürk-1 Uydusu, 5 Aralık`ta Türkiye saatiyle 16.51`de uzaya fırlatıldı.
9
Keşif ve gözlem uydusu GÖKTÜRK-1
Yaklaşık 90 dakikada dünya çevresinde bir tur atan uydunun, yılda 60 binden fazla görüntü çekmesi öngörülüyor.
10
4,5G teknolojisi
Ulaştırma alanında dev projelerin hizmete alındığı Türkiye`de, mobil iletişimde de yeni bir teknoloji geçildi. Mobil haberleşmede 3G`ye göre 10 kat daha hızlı olan 4,5G teknolojisi 1 Nisan itibarıyla kullanılmaya başladı.