Genel Kurul, TBMM Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında toplandı.
Kahraman, 2017 bütçesi üzerinde yapılacak görüşmelerin ve alınacak kararların millet için hayırlara vesile olması dileğiyle başladığı konuşmasında, Siirt Şirvan'daki maden kazası ve Adana Aladağ'da öğrenci yurdundaki yangın nedeniyle büyük üzüntü duyduklarını dile getirdi.
Her iki olayda hayatını kaybedenlere rahmet, ailelerine ve yakınlarına sabır ve başsağlığı dileyen Kahraman, "Benzer olayların olmamasını diliyorum. Olaydan ibret alınması ve eksikliklerin giderilmesi icap eder." dedi.
İsmail Kahraman, terörle mücadelede ülkenin esenliği, devletin güvenliği ve insanların huzuru için şehit olanları rahmet ve minnetle andığını belirterek, yaralananlara da şifa dileğinde bulundu.
Daha sonra bütçe görüşmelerine geçildi.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, TBMM Genel Kurulunda 2017 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi'ne ilişkin sunumunu yapmaya başladı.
Ağbal'ın konuşması sırasında Genel Kurula katılan Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti milletvekilleri tarafından ayakta alkışlanarak karşılandı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Genel Kurulda hazır bulunarak, Ağbal'ın sunumunu dinledi.
"Fed'in faiz artırımlarına daha hızlı devam etme olasılığı arttı"
Bakan Ağbal, bütçe sunumunda, "Küresel ölçekte büyümenin hızlanması ve ekonomik canlanmanın sağlanması amacıyla uygulanan genişlemeci para politikalarının tek başına yeterli ve sürdürülebilir olmadığı yönündeki kanaatler yaygınlaştı." dedi.
Ağbal, Fed'in faiz artırımlarına daha hızlı devam etme olasılığının da arttığını kaydetti.
"Büyümenin tekrar ivme kazanacağını tahmin ediyoruz"
Bakan Ağbal, "Ara vermeden hızla uygulamaya koyduğumuz ekonomik reformlar, iç talebi canlandırmaya yönelik aldığımız tedbirler, vergide yapılandırma ve işletmelere sağladığımız kolaylıklar sayesinde büyümenin tekrar ivme kazanacağını tahmin ediyoruz. Bunun ilk işaretlerini de görüyoruz." ifadelerini kullandı.
"Başta ABD olmak üzere gelişmiş ülkelerde giderek yaygınlaşan korumacı politikalar 2017 yılında küresel ticarete ilişkin en önemli risk unsuru olarak görülmektedir." diyen Ağbal, "Türkiye ekonomisi 2016 yılının ilk yarısında yurt içi talepten gelen destek ile yüzde 3,9 büyümüştür. Bu oran Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan ülkelerin ortalama büyüme oranının 2,5 katı seviyesindedir." şeklinde konuştu.
"Kurdaki artış firmalara doğal bir koruma sağlamaktadır"
Ağbal, kurdaki artışın firmaların finansal yükümlülüklerini artırmakla birlikte ihracat gelirlerini de artıracağından firmalara doğal bir koruma sağladığını belirtti.
"Dış kaynaklı belirsizliklere ve finansal dalgalanmalara rağmen bankacılık sektörünün temel rasyoları güçlü ve sağlıklı yapısını devam ettiriyor." diyen Ağbal, "Finansal kaldıraç oranındaki iyileşmeye paralel olarak hanehalkı tasarruf oranı son 8 yılın en yüksek seviyesine çıktı." bilgisini verdi.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Cazibe Merkezleri Programı
Bakan Ağbal, "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Cazibe Merkezleri Programı, Yatırım ve Destek Hamlesi'ne 2017 yılı bütçemizde yaklaşık 12 milyar lira kaynak ayırdık. Bu tutarın yaklaşık 10 milyar lirası doğrudan yatırımlara gidecek, 2 milyar lirası ise Cazibe Merkezleri Programı kapsamında tarım dahil reel sektöre verilecek destekler için kullanılacak." dedi.
Naci Ağbal, "Bütçemizden tarıma ayırdığımız kaynağı 2017 yılında 31 milyar liraya çıkarttık. Diğer taraftan yemde ve gübrede KDV’yi de kaldırmak suretiyle çiftçimize ilaveten, dolaylı yoldan 2,7 milyar lira kaynak aktarmış olacağız." şeklinde konuştu.
Yeniden yapılandırma ile ilgili de bilgi veren Ağbal, "30 Kasım itibarıyla 8,5 milyonun üzerinde başvuru aldık. 80 milyar lirayı aşan yeniden yapılandırma yapmış olduk." dedi.
"Bu bütçe, büyümeyi esas alan bir bütçe"
"Bu bütçe, büyümeyi esas alan bir bütçe." ifadesini kullanan Ağbal, "Bu çerçevede gerek artan kamu yatırımları gerekse reel ekonomiye sağlayacağımız imkan ve desteklerle özel sektör yatırımlarını ve ihracatımızı artırmayı amaçlıyoruz." şeklinde konuştu.
Bakan Ağbal, konuşmasında şunları kaydetti:
"2017 bütçemiz, bundan önceki 14 yılda olduğu gibi vatandaşlarımızın refahını artıran, ihtiyaç duydukları hizmetleri karşılayan ve faize değil, kamu hizmetlerine kaynak ayıran bir bütçe olma özelliğini taşımaktadır." AA