Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri'nde sandıklarda usulsüzlük yapıldığı iddiasına ilişkin yürüttüğü soruşturmanın bir kısmını tamamladı.
Soruşturma sonucunda Kadıköy ve Ataşehir ilçelerindeki sandıklarda görev yapan sandık başkanı ve üyesi 41 sanık hakkında, "görevi ihmal" suçundan üçer aydan birer yıla kadar hapis cezası istemiyle 3 ayrı dava açıldı.
Hazırlanan iddianameler, gönderildiği Anadolu 35 Asliye Ceza Mahkemesi, 40. Asliye Ceza Mahkemesi ve 54. Asliye Ceza Mahkemesince kabul edildi.
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca Kadıköy ilçesinde kurulan sandıklarda görev yapan sandık başkanı ve üyesi 19 sanığa yönelik hazırlanan ilk iddianamede, seçimlerde İstanbul'da kurulu sandıklarda sonuçlara etki edecek mahiyette usulsüzlükler yapıldığının ihbarı üzerine soruşturma başlatıldığı belirtildi.
İddianamede, sandıklarda görev alan kişilerin diğer sandıklarda görevli kişilerle irtibat halinde usulsüzlük yapma ihtimalini açıklığa kavuşturmak ve farklı sandıklarda meydana geldiği belirlenen usulsüzlüklerin seçim sonuçlarına etkisinin mahkemece suçun sübutu açısından değerlendirilebilmesini temin etmek amacıyla soruşturmaların toplu olarak yürütüldüğü kaydedildi.
Mevcut soruşturmada Kadıköy ilçesi dahilinde kurulu sandıklarda gerçekleşen usulsüzlüklerin araştırıldığı aktarılan iddianamede, toplanan delillere göre suç teşkil ettiği yönünde kamu davası açılmasını gerektirecek yeterlilikte şüphe oluşan eylemlerin iddianamede izah edildiği aktarıldı.
İddianamede, AK Parti Kadıköy İlçe Başkanlığının, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığına müracaatta, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi için 1045 No'lu sandıkta kullanılıp geçersiz sayılan 7 oy pusulasından 5'inin kaybolduğunu ihbar edildiği anlatıldı.
Bu sandıkta görev yapan sanıkların soruşturma aşamasındaki savunmalarında "Tüm işlemleri usule uygun olarak yerine getirdiklerini, oyları usulünce tasnif edip torbaya koyarak mühürlediklerini, torbanın sandık başkanınca seçim kuruluna teslim edildiğini, suçlamayı kabul etmediklerini" söyledikleri aktarıldı.
Kadıköy'de yine 3329 No'lu sandıkta 9, 1041 No'lu sandıkta da 2 geçersiz oy pusulası olmak üzere toplam 16 geçersiz oy pusulasının kaybolduğu belirtilen iddianamede, şu ifadelere yer verildi:
"Sandık heyetince geçersiz sayılan oyların yeniden incelemeye tabi olma ve geçerli sayılma ihtimalinden ötürü geçersiz oy pusulasının kaybolmasının seçim sonuçlarına etki edici mahiyeti bulunması, itiraz ve yeniden sayım işlemlerinden ötürü kamunun ekonomik zararının ve kişi mağduriyetinin doğması karşısında şüphelilerin üzerlerine atılı suçu işlediklerine dair kamu davası açılmasını gerektirecek yeterlilikte şüphe oluştuğu anlaşılmıştır."
İddianamede, ayrıca ilçede kurulan 2073 No'lu sandıkta ise AK Parti'ye ait 55 oyun Demokrat Parti hanesine yazıldığı, Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimine ilişkin sandık sonuç tutanağının gerçeğe aykırı olarak tanzim edilip tüm sandık görevlilerince imzalandığı belirtilerek, bu nedenlerle 19 sanığın üzerine atılı suçu işlediği ifade edildi.
Hazırlanan iddianame gönderildiği Anadolu 54. Asliye Ceza Mahkemesince kabul edildi.
Kadıköy'deki sandıklarda yapılan usulsüzlük iddialarına ilişkin hazırlanan ikinci iddianamede, 2081 No'lu sandıkta ölen kişilerin yerine oy kullandırdıkları gerekçesiyle sandık başkanı ve üyelerinden oluşan 5 kişinin "görevi ihmal" suçundan üçer aydan birer yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.
İddianamede, sanıkların kimlik kontrolüne ilişkin görevlerini ihmal ederek kayıtlı olmayan bir kişinin oy kullanmasına neden olmak suretiyle üzerlerine atılı suçları işledikleri belirtildi.
Hazırlanan bu iddianame de gönderildiği 35. Asliye Ceza Mahkemesince kabul edildi.
"Ataşehir'de 4 geçersiz oy yakılmış"
Ataşehir ilçesindeki sandıklarda yapılan usulsüzlük iddialarına ilişkin hazırlanan iddianamede ise 17 sandık başkanı ve üyesi olan sanıkların "görevi ihmal" suçundan üçer aydan birer yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.
İddianamede, 2391 No'lu sandıkta görev yapan sanıkların 4 geçersiz oyun sandıkta bulunamamasına ilişkin tüm işlemleri usulüne uygun yaptıklarını söyledikleri, ancak bir sanığın 4 geçersiz oyun tüm sandık görevlileri huzurunda yakıldığını belirttiği, bu nedenle bu sandıkta görev yapan sanıkların üzerlerine atılı suçu işledikleri belirtildi.
İlçede kurulan 2326 No'lu sandıkta 14, 2324 No'lu sandıkta 8 ve 2325 No'lu sandıkta da 8 geçersiz oy pusulasının kaybolduğu bilgisi verilen iddianamede, 17 sanığın Ataşehir ilçesinde toplam 4 sandıkta görevlerini ihmal ettikleri vurgulandı.
Hazırlanan iddianame, gönderildiği Anadolu 40. asliye Ceza Mahkemesince kabul edildi.
31 Mart seçimlerinde usulsüzlük soruşturmasında 37 kişiye FETÖ'den dava
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca, 31 Mart yerel seçimlerinde sandık sayımlarında ve veri girişlerinde usulsüzlük yapıldığı iddiasına ilişkin şikayetler üzerine, aralarında sandık kurulu başkan ve üyelerinin de bulunduğu şüpheliler hakkında başlatılan FETÖ soruşturmalarının bir kısmı tamamlandı.
Soruşturma sonucunda tutuksuz 3 sanık hakkında ''FETÖ'ye üye olmak'' suçundan, tutuksuz 34 sanık hakkında ise ''FETÖ'ye üye olmamakla birlikte yardım etme'' suçundan 7 iddianame hazırlandı.
Hazırlanan iddianameler gönderildiği İstanbul ağır ceza mahkemesince kabul edildi. Sanıklar ilerleyen günlerde hakim karşısına çıkacak.
Soruşturma kapsamında, 1 şüpheli hakkında ''yetkisizlik'' kararı verilerek dosyası Samsun Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi. Yine ifadesi alınan aynı dosya kapsamında şüpheli olarak bulunan 5 kişi hakkındaki soruşturma ise sürüyor.
İddianamede ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan beşer yıldan onar yıla kadar hapis cezası istenen Ahmet Çolak ve Mesut Köse'nin ByLock kullanıcısı olduğu belirtildi. İddianamede, sanık Çolak'ın örgüt elebaşısı Fetullah Gülen'in talimatı sonrasında Bank Asya'daki hesabında para artışının bulunduğu vurgulandı.
Başka bir iddianamede 7 sanığın "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardım etme'', sanık Ramazan Şahin'in ise "silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan beşer yıldan onar yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi. İddianamede, bu sanıkların Bank Asya'daki hesaplarında artış yaşandığı ve FETÖ'ye iltisakı nedeniyle kapatılan kurumlarda SGK kaydının bulunduğu bilgisi ile sanık Ramazan Şahin hakkında örgütte yer aldığına dair bir tanığın ifadesine yer verildi.
Diğer 5 iddianamede ise 27 sanığın ''silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardım etme'' suçundan beşer yıldan onar yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. Bu iddianamelerde yer alan tüm sanıkların da örgüt elebaşısı Fetullah Gülen'in talimatı sonrasında Bank Asya'daki hesaplarında para artışının bulunduğu veya yeni hesap açtığı, FETÖ'ye iltisaklı olduğu gerekçesiyle kapatılan veya kayyum atanan firmalarda SGK kaydının bulunduğu, yine örgüte müzahir olduğu gerekçesiyle kapatılan dernek, sendika ve STK'larda üyeliklerin yer aldığı belirtilerek, haklarında örgütle irtibatlı olduklarına dair ihbar veya tanık beyanlarına yer verildi.
Kaynak: AA