Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri'nden önemli konukları ağırlayacak. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, askerlerden ve diplomatlardan oluşan kalabalık bir heyetle, 2 gün boyunca Ankara’da önemli temaslarda bulunacak.
Ziyaretin ana gündem maddesi, ABD askerlerinin Suriye'den çekilmesi. Görüşmelerde çekilme takvimi üzerinde durulacak, Türkiye’nin kırmızı çizgileri iletilecek.
Görüşmelerde ayrıca, çekilmenin terör örgütleri YPG ve DEAŞ’a alan açmaması gerektiği vurgulanacak.
Terör örgütü PYD/YPG'ye verilen silahlar da yapılacak görüşmelerin diğer bir gündem maddesi olacak.
Ankara, silahların bir an önce toplatılması mesajını verecek.
"Yol haritasının uygulanması" mesajı verilecek
DEAŞ'a karşı yürütülecek mücadele konusunda görüş alışverişinde bulunulacak. Türk askerinin Suriye içinde kullanacağı güzergah, hava sahasının kullanımı, koalisyonun hava desteği gibi konular ele alınacak.
Münbiç konusunda ise "Yol haritasının uygulanması" mesajı verilecek. Öncelik terör örgütü YPG/PKK’nın bölgeden çekilmesi ve güvenliğin sağlanması.
FETÖ ile mücadelede kararlı destek talebi
Terör örgütü FETÖ ile mücadele de Türk tarafının görüşmelerde önem vereceği bir başka konu olacak.
ABD Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) örgütle ilgili yürüttüğü bir soruşturma olduğu biliniyor. Örgütün ABD’deki yapılanmasına ilişkin yürütülen soruşturmaların hızlandırılması, Türkiye'nin FETÖ ile mücadelesine daha kararlı şeklide destek verilmesi Ankara'nın önceliklerini oluşturuyor.
Fetullah Gülen başta olmak üzere örgütün elebaşlarının iadesi de Türkiye'nin görüşmelerde gündeme getireceği konular arasında yer alıyor.
Patriot satışı
İki ülke heyetleri arasındaki konulardan birinin de ABD'nin uzun menzilli hava savunma sistemi Patriotların Türkiye'ye satışı olması bekleniyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı, 3,5 milyar dolar değerindeki Patriot sistemlerinin Türkiye'ye satışına 19 Aralık'ta onay vermiş, Bolton'dan önce Ankara'ya gelen bir ABD heyeti de geçen hafta Türkiye'ye Patriot sistemleri için satış teklifini sunmuştu.
Türkiye, Rusya ile daha önce anlaşması yapılan S-400 füze sistemini alımından vazgeçmeyeceğini açıklamıştı. Türk yetkililer, S-400'lerin Patriot satışının ön koşullarından biri olmasına da karşı çıkıyor.
PKK ile mücadele
Terör örgütü PKK ile mücadele de Türk ve Amerikalı yetkililer arasındaki konulardan birini oluşturacak.
ABD yönetiminin, PKK elebaşlarından Murat Karayılan, Cemil Bayık ve Duran Kalkan'ın kimlik ya da yer tespiti için bilgi sağlayacak kişilere ödül vereceğini açıklamasından sonra Türk tarafı, terör örgütü ile mücadelenin daha kararlı yürütülmesini istiyor.
Sözde örgüt yönetiminin, "başına ödül konulanlar" listesine alınmasındaki anlayışın güçlendirilmesini isteyen Türkiye, anlık istihbarat akışı yapılmasının önemine vurgu yapıyor.
Ekonomik ilişkilerin canlandırılması isteniyor
Türk ve Amerikalı heyetin görüşmelerinde ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi de ele alınacak.
Amerikalı rahip Andrew Brunson'un Türkiye'deki tutukluluğu nedeniyle yaşanan gerginlikten ekonomik ve ticari ilişkiler de etkilenmişti. ABD yönetimi, Brunson'un tutukluğu nedeniyle 10 Ağustos'ta Türkiye'den yapılacak alüminyum ve çelik ithalatında gümrük vergilerini ikiye katlayarak sırasıyla yüzde 20 ve yüzde 50'ye çıkarmıştı.
Brunson krizinin aşılmasından sonra iki ülke arasında ekonomik ve ticari ilişkilerin istenen seviyeye ulaşması için neler yapılabileceği, taraflar arasındaki bazı ekonomik mekanizmaların canlandırılması toplantılarda görüşülecek konular arasında yer alıyor.
Bu mekanizmalar arasında Ekonomik ve Ticari Stratejik İşbirliği Çerçevesi, Ekonomik Ortaklık Komisyonu ve Türkiye-ABD Ticaret ve Yatırım Konseyi bulunuyor.
Kaynak: TRT Haber