ÖSYM, 2017 Lisans Yerleştirme Sınavlarında (LYS) üniversite adaylarına yöneltilecek açık uçlu soru örneklerini internet sitesinden yayımladı.
ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan duyuruya göre, 2017 LYS'lerde kısa cevaplı sorular yer alacak. Kısa cevaplı sorular, cevabı bir sözcük, bir sayı veya bir cümle ile adaylar tarafından cevap kağıdına yazılan veya kodlanan sorulardan oluşacak.
Her LYS oturumunda (LYS-1, LYS-2, LYS-3, LYS-4 ve LYS-5) üçer kısa cevaplı açık uçlu soru sorulacak. LYS-1'de yalnızca matematik testi yer alacak, matematik ve geometri testleri ayrı değil, tek test olacak.
LYS'de yer alacak açık uçlu soruların cevapları, adaylar tarafından ilgili kutucuklara soru örneklerinde yer aldığı şekilde yazılıp kodlanacak. Cevap kağıdına kodlama yapmayan adaylar, ilgili soruya cevap vermemiş sayılacak. Kısa cevaplı soruların değerlendirilmesinde doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılmayacak.
2017 LYS'lerde sorulacak sözel ve sayısal açık uçlu soru örnekleri adayların erişimine, "osym.gov.tr" internet sitesinden sunuldu.
YÖK Başkanı Saraç'tan 'açık uçlu soru' açıklaması
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, Lisans Yerleştirme Sınavı'nda (LYS) açık uçlu soru yöneltilmesine ilişkin, "Öncelikle şuna açıklık getirelim, bu, öğrencilerimizin şimdiye kadarki çalışma stillerini değiştirecekleri radikal bir değişiklik değil." dedi.
Saraç, Samsun'da basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Saraç, YÖK olarak yeni ve yenilikçi girişimlere imza attıklarını söyledi.
Bunların bir ayağının eğitimde kalitenin yükseltilmesi olduğuna dikkati çeken Saraç, diğer taraftan üniversitelerin toplum içinde görünür hale gelmesini istediklerini dile getirdi.
Basın mensuplarına "Eminim açık uçlu soruyu sormayacaksınız." diyerek espri yapan Saraç, gazetecilerin bunu sormayı düşündüklerini söylemesi üzerine, "Açık uçlu soruda öncelikle şuna açıklık getirelim, bu, öğrencilerimizin şimdiye kadarki çalışma stillerini değiştirecekleri radikal bir değişiklik değil." diye konuştu.
Öğrencileri açık uçlu sorularla tanıştıracak geçiş sürecini bu sene başlatacaklarını belirten Saraç, şöyle devam etti:
"ÖSYM Başkanımızın da belirttiği gibi tedirginliğe hiç mahal olmayacak şekilde aranacak, bulunacak tek kelimenin, bir rakamsal sonucun kodlanması şeklinde başlanacak. Aşağıda şu şu şıkların birisi olacak ama onu bulduktan sonra kodlayacak tek bir kelime veyahut tek bir rakam. Dolayısıyla burada üzerine dikkati çekmek isteğimiz husus şu, öğrencilerimizin çalışma stillerini, usullerini, üslubunu değiştirecek radikal bir değişiklik yok."
Öğrencilerin bugün de geçmişteki gibi çalışacaklarını vurgulayan Saraç, şunları kaydetti:
"Ama artık onlarca yıl beklenen açık uçlu soru sorulması sürecine geçmemiz lazım. Ona da bu sene çok yumuşak bir geçişle geçeceğiz. Hiçbir endişeye, tereddütte ne öğrencilerimizin ne de ebeveynlerimizin düşmesine sebep var. Ama bu, şunu ifade ediyor, Yükseköğretim Kurulu olarak nasıl eğitim sürecinde niteliği yükseltmeye çalışıyorsak, değerlendirme, üniversiteye giriş sınavlarında da nitelikli bilgiyi daha iyi ölçmeye yönelik girişimlerimizi başlattık, sürdüreceğiz."