Antalya Diplomasi Forumu, 17 devlet ve hükümet başkanı, 80 bakan, 39 uluslararası teşkilat temsilcisi başta olmak üzere, 75 ülkeden katılımcıyı bir araya getirdi.
Bu yıl ikincisi düzenlenen forumun açılış konuşmasını Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaptı.
İşte Çavuşoğlu’nun açıklamalarından öne çıkan başlıklar:
Dünyadaki devletlerin 3'te birinden fazlası, yaklaşık yüzde 40'ı burada, (Antalya Diplomasi Forumu'nda) en üst düzeylerde temsil ediliyor.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Diplomasi Forumu'nda konuşuyor. #MEET4DIPLOMACY #ADF2022 https://t.co/8HpbFk9khB
— TRT Haber Canlı (@trthabercanli) March 11, 2022
'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' ilkesi hep aklımızda. Daha iyi bir dünya arayışı, hakkın ve hukukun hizmetinde bir küresel düzen ve diplomasi talebi, bizleri burada buluşturuyor.
Sayın Cumhurbaşkanımızın 2017'de BM Genel Kurulunda ön gördükleri gibi. Yeni bir kaos ve zulüm dalgasına düşme tehtidiyle karşı karşıyayız.
Forumun teması, 'Diplomasiyi Yeniden Kurgulamak'
Forumun bu seneki teması ise “Diplomasiyi Yeniden Kurgulamak” oldu.
Önümüzdeki yıllarda tüm dünyada post-kolonyal düzenin de çökmesi riskiyle mücadele etmek zorunda mı kalacağız? Bu felaket olur. Çünkü ihtiyaçlara, mevcut kurum ve mekanizmalar doğru yanıtları zaten veremiyor. Mesela çatışmalar önlenemiyor, başlayan çatışmalar bitirilemiyor.
Ortaya çıkan yeni gerilimleri çözme, değişimi yönetme, uyumu kolaylaştırma ve iş birliğini teşvik etme ihtiyacı ortada. Diplomaside artan paydaşlar da yeni yaklaşımları elzem kılmakta. Sivil toplumdan, iş dünyasına, bireylerden kamu kurumlarına kadar birçok paydaşın oluşturduğu orkestrayı yönetmek, farklı enstrümanlardan bir senfoni çıkarmak, diplomasinin hem fırsat hem de sınamaları arasında.
Uluslararası hukukun güçlendirilmesi için temel enstürman 'diplomasi'
Çok taraflı kurumların güncellenmesi, uluslararası hukukun güçlendirilmesi, müzakere edilmiş anlaşma ve düzenlemelerin ihyası, yardımlaşmanın etkin kılınması için temel enstrüman diplomasidir.
Afrika, Asya-Pasifik, Avrupa, Latin Amerika, Orta Doğu, Balkanlar, Güney Kafkasya ve tabiatıyla Ukrayna’yı odak altında inceleyeceğiz. Çatışmaların önlenmesinden küresel sağlığa, günümüz siyaset, güvenlik, ekonomi ve toplum gündemine ağırlığını koyan konuları derinlemesine tartışacağız. Dijital dönüşüm ve iklim değişikliğinin etkilerini yenilikçi bakışlarla irdeleyeceğiz. Metaverse alanındaki gelişmelerin diplomasiye etkilerini de masaya yatıracağız.
Kadın ve gençlerimizin ADF yoluyla sağladıkları birikimin barışa ve diplomasiye yapabileceğimiz en içerikli yatırım olduğunu düşünüyoruz. Antalya Diplomasi Forumu gelecek sene 500. yıl dönümünü kutlayacağımız Türk hariciyesinin dünyaya kalıcı armağanlarından biridir.