Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar Hatay Afet Koordinasyon Merkezi'nde açıklamalarda bulundu.
Olumsuz hava koşullarına rağmen ve iletişimde bir takım sorunlar yaşamış olmamıza rağmen 6 Şubat'tan itibaren büyük bir fedakarlıkla, azimle çalışmalarından dolayı şu ana kadar gelmiş olduğumuz mesafeden dolayı kat edilen mesafeyi hep birlikte gördük, görüyoruz. Önümüzde daha çok işler olduğunun farkındayız. Çok ciddi mesafeler kaydettik. Bu problemleri el birliğiyle çözeceğiz.
'57 taburla deprem bölgesindeyiz'
Burada bir normalleşme söz konusu. Normalleşmeye giden yolda acil olan problemlerin çözülmesi için vatandaşımızın huzuru için çalışıyoruz. Mehmetçik de ilk andan itibaren seferber oldu. Askerimiz büyük bir fedakarlık içinde çalışıyor ve çalışmasını sürdürüyor. Toplam 57 taburla bu 40 binden fazla personel demek, çeşitli yerlerden Kıbrıs dahil personelimizin intikalini sağlamak suretiyle azami gayret gösterdik.
En önemli konu arama kurtarmaydı. Arama kurtarma konusunda uzman personelimiz elinden gelen gayreti gösterdi, birçok vatandaşımızın sağ olarak enkazdan çıkmasına katkı sağladı.
'Bakanlık olarak neyimiz var neyimiz yok seferber ettik'
Barınma, yeme içme problem, sağlık problem. Bakanlık olarak neyimiz var neyimiz yok bunları ilk andan itibaren seferber etmek suretiyle vatandaşımızın yaralarının sarılması için gayret gösterdik. 109 mutfağımız deprem bölgesinde, 41 seyyar fırınımızda vatandaşımıza 3 öğün yemek, ekmek yemek sağlamaya çalışıyoruz. Banyo, tuvalet gibi ihtiyaçların da karşılanması için bölgemize seferber edildiğinin bilinmesini istiyoruz. Milli Eğitim Bakanımızla yaptığımız görüşme çerçevesinde Mehmetçik Dershanesi açmak suretiyle olabildiğince gençlerimizin eğitimine katkı sağlamak için gayret gösteriyoruz.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Antakya'da AFAD Proje Alanları Koordinasyon Toplantısının ardından konuşuyor. https://t.co/Q4rXhWjqdI
— TRT Haber Canlı (@trthabercanli) February 28, 2023
TCG Sancaktar ve TCG Bayraktar gemilerini hastaneye çevirdik. Gemiler, İskenderun limanında hem ameliyat hem de tedavi hizmeti verdi. Gemilerde şu ana kadar 150 civarında ameliyat yapıldı, toplam 12 bin vatandaşa tedavi hizmeti verildi.
'70 uçak ve 70 helikopteri depremzedelere ulaşmak için kullandık'
Ülke çağında hava köprüsü kurmak suretiyle 70 civarında uçakla intikalleri destekledik. Denizde de benzer bir köprü kurmak suretiyle iş makinelerinin gelmesi konusunda gemilerimizden yararlandık. Yaralılarımızın bir an önce sağlık tesislerine ulaştırılması konusunda gerekli sevki sağladık. 70 civarında helikopterle de yurt içi ve yurt dışından gelen yardımları ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için büyük bir gayret gösterdiler ve göstermeye devam ediyorlar. Bölgedeki ve bölge dışındaki sosyal tesislerimizi de ihtiyaç sahipleri için açtık, misafir etmeye devam ediyoruz.
"40-42 bin Suriyeli gönüllü ve güvenli şekilde ülkelerine döndüler"
Suriye'den herhangi bir göç, intikal de söz konusu değildir. Aksine Türkiye'ye gelip, yerleşmiş kendi ülkelerine, topraklarına dönmek isteyenler de 40-42 bin gönüllü ve güvenli olarak döndüler.
"Bu yaraları biz saracağız"
Edirne'den Kars'a, Sinop'tan Mersin'e kadar milletimiz, devletimiz, bütün bakanlıklarımız, başta Cumhurbaşkanı'mız olmak üzere herkes ayakta. Şimdi normalleşmeyi sağlamaya yöneldik. Durumun aciliyetinin farkındayız. Vatandaşlarımızın barınma sorununun çözülmesi, esnafımızın, iş insanlarımızın iş hayatına başlaması ve öğrencilerin eğitime başlaması için ne gerekiyorsa yapacağız. Bu yaraları biz saracağız, bu vatanın evlatları saracak. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Karamsarlığa, kötümserliğe, ümitsizliğe asla yer yok. Tarihimize baktığımızda birçok mücadelemiz, sıkıntımız olmuştur. Bunları nasıl atlattıysak omuz omuza çalışmak suretiyle bunların da üstesinden geleceğiz.