Yunanistan'ın başkenti Atina'ya yaptığı ziyaret kapsamında basın toplantısı düzenleyen Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, ikili ilişkiler, Kıbrıs sorunu ve göç krizine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Çelik, dün Başbakan Aleksis Çipras ile görüşmesinde Başbakan Binali Yıldırım'ın bir mesajını ilettiğini belirterek, "Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısı daha önce İzmir'de gerçekleşmişti. Sıra Yunanistan tarafında yapılmasında. Sayın Başbakanımız bunun bir an önce yapılmasını arzu ettiğini iletti. Sayın Çipras da kendilerinin de bunu arzu ettiğini, bunun için Selanik'i düşündüklerini, tarihle ilgili arkadaşların çalışması gerektiğini söyledi." ifadelerini kullandı.
Darbe girişimi sonrası Yunanistan'a kaçan askerlerin bir an evvel iade edilmesinin beklendiğini vurgulayan Çelik, Yunanistan'a kaçan darbeci askerlerden 7'sinin yaptığı iltica başvurusu reddedildi. Bir tane kalmıştı. O bir tanesinin de iltica başvurusunun sonuçlanması bu birkaç gün içerisinde gerçekleşecektir." dedi.
Çelik, "Ondan sonra temyiz aşaması söz konusu olacak. Biz sayın Çipras'a, Yunanistan hükümetinin Türkiye'nin maruz kaldığı bu darbe girişimi sonrası Türkiye'ye verdiği desteğe teşekkür ettiğimizi bir defa daha ilettik. Bu 8 askerin, Yunanistan'daki makamlar tarafından bu işin başından beri birer mülteci olarak değil darbeci olarak nitelendirildiğini biliyoruz. Tabii kararı yargı verecektir." dedi.
İzmir-Selanik arasındaki feribot seferleri
Türkiye ve Yunanistan arasında, Ege Denizi'nde olduğu gibi birtakım sorunlar olsa da ikili ilişkilerin kendi seyrinde devam ettiğine işaret eden Çelik, "İzmir-Selanik arasındaki feribot seferlerinin başlayacak olması heyecanla karşılanıyor. Türkiye tarafında İzmir Limanı'nın kendi sahasına giren kısımda belli bir yolcu sayısı garanti edilmek şartıyla indirim yapılabileceği şeklinde bu sürecin kolaylaştırılması gibi bir yaklaşım var. İstanbul-Selanik arasında da hızlı feribot seferlerinin başlamasıyla iki halkın daha çok kaynaşması birbirini daha yakından tanıması çerçevesinde olumlu adımlar atılmış olacak." ifadelerini kullandı.
"FETÖ, Batı Trakya'yı bölmeye çalışıyor"
Darbeci askerler haricinde Yunanistan'a kaçan FETÖ mensubu sivillerin durumuna ilişkin bir soruyu yanıtlayan Çelik, "FETÖ'nün Batı Trakya'daki Türk toplumunu bölmek için nasıl faaliyetler yürüttüğünü biliyoruz. FETÖ sadece Türkiye değil bulunduğu her ülke için tehdittir. Sadece Batı Trakya değil, Atina'da Yunanistan'ın diğer kesimlerinde de faaliyet yürütmeleri konusunda biz hassasız." dedi.
"Garantörlük, Türkiye açısından tartışmaya açılmayacak bir meseledir"
Çelik, Yunanistan'ın Kıbrıs'ta garantörlüğe karşı olduğuna ilişkin bir soru üzerine, Türkiye'nin garantör bir ülke olduğunu hatırlatarak, "Garantörlük, Türkiye açısından tartışmaya açılmayacak bir meseledir. Bu tartışmanın bir tarafında olmayız. Bu tartışmanın açılmasına müsaade etmeyiz. Tartışma dışı bir konudur." ifadesini kullandı.