Enerji krizinin en çok etkilediği Almanya, önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Türkiye-Almanya Enerji Forumu, dördüncü kez toplandı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez forumun ardından TRT Haber'e değerlendirmelerde bulundu.
İşte Bakan Dönmez'in açıklamalrından öne çıkanlar:
"Almanya’da ve Türkiye’de enerji alanında karşılıklı olarak yatırımlar var. Yıllardır devam eden çalışmalar. Bunları nasıl geliştiririz ona bakıyoruz. Avrupa’da ciddi sıkıntılar var. Türkiye de bugüne kadar gerçekleştirmiş olduğu projelerle hem kendi enerji güvenliğini sağlamış oldu hem de bazı projelerle de Avrupa’nın enerji güvenliğine katkı sağladı. TANAP bunlardan birisi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, @trthaber’in sorularını yanıtlıyor.
— TRT Haber Canlı (@trthabercanli) October 11, 2022
https://t.co/zvdDgDqMNE
Elektrik şebekelerimiz, Avrupa Elektrik İletim Şebekeleri ile bağlantılı durumda. Türkiye olarak öncelikle kendi arz güvenliğimizi gündemimizde tutuyoruz. Hamdolsun Avrupa’daki durum Türkiye için söz konusu değil. Olağanüstü bir tedbir almayı gerektirecek bir şey yok. Çünkü birkaç yıldır özellikle hem elektrik altyapısını hem de doğal gaz altyapısını önceleyerek çeşitli projeleri hayata geçirmiştik. Depolarımız hamdolsun dolu. Depolarımızın kapasitesini artırıyoruz. Bu anlamda Türkiye’de olağanüstü bir durum söz konusu olmayacak. Avrupa ile de iş birliğimizi artırmanın gayreti içerisindeyiz.
"Yenilenebilir enerji kaynaklarımız yüzde 54’e ulaştı"
Türkiye’de yenilenebilir enerjiye biz yıllardır yatırım yaptık. Şu anda elektrik kurulu gücümüz içinde yenilenebilir enerji kaynaklarımız yüzde 54’e ulaştı. Bu birçok Avrupa ülkesinde yok. Ayrıca doğal gaz boru hatlarıyla ilgili olarak da sadece ülkemizdeki enerji kaynaklarının güvenliğini sağlamıyoruz AB’nin de bu alandaki güvenliğinin sağlanmasında destek veriyoruz.
Önümüzdeki yıllarda daha çok belki hidrojeni konuşmaya başlayacağız. Bugün de zaten Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Sayın Habeck ile yaptığımız toplantıda da ve arkasından yapmış olduğumuz anlaşmada da bu konu gündeme geldi. Fosil yakıtlardan uzaklaşmak için tüm dünya özellikle de Avrupa, öteden beri temiz enerji kaynakları konusunda ciddi teknolojik araştırmalar yapıyor.
"Enerjide tam bağımsız bir ülke olmak istiyoruz"
Teknolojik anlamda araştırma ve geliştirmeler bir taraftan devam ediyor. Hidrojen mevcut enerji altyapılarını kullanarak nasıl tüketicilere ulaşacak bunların çalışması yapılıyor. Türkiye yeşil hidrojen üretimi konusunda da temiz enerji kaynaklarını kullanmak suretiyle yeşil hidrojen üretiminde ciddi bir potansiyele sahip.
Bazı Alman şirketlerin Türkiye’de yatırım düşünceleri var bunları değerlendirdik. Önümüzdeki günlerde hidrojen başta olmak üzere temiz enerji kaynaklarında önemli bir rol üstlenebileceğimizi düşünüyorum.
Enerjide tam bağımsız bir ülke olmak istiyoruz. Petrol gibi kaynaklar açısından kendi kendimize yetebilen bir ülke değiliz. Fakat uzun vadede bu yakıtlara alternatif olarak temiz enerji kaynaklarını araştırmamız gerekiyor. Temiz enerji teknolojilerine sahip ülkeler bu alanda en büyük potansiyele sahip ülkeler olacak. Sayın Cumhurbaşkanı’mız da sağ olsun bu projelerimize destek oluyor."